Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


BMJ: Αυξημένη η προστασία από την 4η δόση mRNA εμβολίου

14/7/2022 3:47:18 πμ
Έρευνα σε ενοίκους δομών μακροχρόνιας φροντίδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ, κατέδειξε ότι η τέταρτη δόση εμβολίου mRNA αύξησε την προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, της συμπτωματικής λοίμωξης και σοβαρών κλινικών εκβάσεων σε ενοίκους που φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας. 

Σύμφωνα με τους ιατρούς του ΕΚΠΑ, η μελέτη συμπεριέλαβε 13.654 ενοίκους ηλικίας 60 ετών και άνω (μέση ηλικία, 84 έτη) σε 626 δομές μακροχρόνιας φροντίδας στο Οντάριο του Καναδά, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο λόγω Όμικρον, μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Απριλίου 2022, καθώς και 205.862 αρνητικούς ως μάρτυρες (μέση ηλικία 83,6 έτη). 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαρτύρων (38,3%) σε σύγκριση με τους θετικούς (28%) είχαν λάβει την τέταρτη δόση εμβολίου, ενώ τα ποσοστά των ενοίκων που είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου ήταν 58,2% και 53,3% μεταξύ των θετικών και των αρνητικών, αντίστοιχα. Οι περισσότεροι (95%) έλαβαν το mRNA εμβόλιο Moderna ως τέταρτη δόση. Συγκριτικά με τους ενοίκους που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου 84 ή περισσότερες ημέρες πριν από τη μελέτη, η προσθετική αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης 7 ή περισσότερες ημέρες μετά τον εμβολιασμό ήταν 19% έναντι της μόλυνσης, 31% έναντι συμπτωματικής λοίμωξης και 40% έναντι σοβαρών εκβάσεων (εισαγωγή στο νοσοκομείο ή θάνατος).

Εν τω μεταξύ, η προσθετική αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης εμβολίου 7 ή περισσότερες ημέρες μετά τον εμβολιασμό έναντι μιας τρίτης δόσης που ελήφθη λιγότερο από 84 ημέρες πριν ήταν 16% έναντι της μόλυνσης, 20% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης και 29% έναντι σοβαρών εκβάσεων. Επιπρόσθετα, τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε προσθετικά με κάθε δόση, σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επίσης μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επιστρέφει στα φαρμακεία
«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση