Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο γνωστός όμιλος καλλυντικών NAOS κατάφερε να ανέβει 3 θέσεις στην  παγκόσμια αγορά
Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
ΠΕΙΦΑΣΥΝ - MSD: Πραγματοποίησαν Webinar για τον εμβολιασμό ενηλίκων
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία


Αυξάνεται η επιθετικότητα στα παιδιά

3/11/2017 12:17:22 μμ
Συμβουλές προς τους γονείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Τα παιδιά είναι σκληρά» λέμε συχνά, χωρίς ενδεχομένως να συνειδητοποιούμε τις διαστάσεις που έχει πάρει η «σκληρότητα» αυτή, όταν ρέπει προς την επιθετικότητα. Η οικονομική κρίση, οι αλλαγές στην οικογενειακή ζωή, η ανατροφή και η εκπαίδευση φαίνεται πως έχουν συμβάλλει στη θλιβερή είδηση ότι η επιθετικότητα στα παιδιά εμφανίζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.


Όπως εξηγεί η κ. Ελένη Πατίδου, ψυχολόγος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τη σημερινή μορφή της οικογένειας λείπουν ορισμένα σημαντικά για την παιδική ψυχολογία στοιχεία της παραδοσιακής οικογένειας, όπως είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον του παππού και της γιαγιάς και ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς του που διαρκώς μειώνεται.


Οι πολλές ώρες εργασίας των γονιών συνδυάζονται δε με τις πολλές δραστηριότητες των παιδιών, εντείνοντας την κούραση, την πίεση, τις κοινωνικές απαιτήσεις και των δύο πλευρών. Η κοινωνία φαίνεται να ζητά πολλά από τα παιδιά, «τα οποία κατευθύνει ώστε να διαβάσουν πολύ, να μάθουν ξένες γλώσσες, να κάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των σπουδών, να πάρουν πτυχίο, γιατί αλλιώς, με την ανεργία που υπάρχει, δεν θα βρουν δουλειά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πατίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Συμβουλές προς τους γονείς

Πρώτη συμβουλή που θα δώσει κάθε ειδικός στους γονείς είναι: «Ακούτε τα παιδιά σας». Η ενεργητική ακρόαση και ο διάλογος μπορεί να δώσει στον γονιό να καταλάβει γιατί το παιδί του είναι επιθετικό. Επισημαίνει όμως η ειδικός: «Δεν εννοούμε να μας μιλά το παιδί μας την ώρα που εμείς πλένουμε τα πιάτα και έχουμε την πλάτη γυρισμένη. Εννοούμε να του μιλάμε κοιτώντας το στα μάτια και ενθαρρύνοντας τη δική του έκφραση».


Ο γονιός πρέπει να κάνει αναφορές στα συναισθήματα, ώστε να τα «διδάξει» στο παιδί, να του μάθει να τα αναγνωρίζει μέσα του και έτσι να μπορεί να εκφραστεί καλύτερα: «Φαίνεσαι λυπημένος, δείχνεις να νιώθεις θυμό». Στη συνέχεια προτείνει και τρόπους διαχείρισης αυτών: «τι θα σε ευχαριστούσε να κάνεις;».


Επίσης πρέπει και ο γονιός να διδαχθεί κάτι μέσα από τη συζήτηση: «να δει μέσα από τη συμπεριφορά του παιδιού τον εαυτό του, μήπως και αυτός είναι επιθετικός, μήπως λύνει τα προβλήματά του με θυμό, μήπως είναι απαξιωτικός στο παιδί του», προτείνει ο ειδικός, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα παιδιά μας παρατηρούν και ασυνείδητα μας μιμούνται…


Επόμενη σημαντική συμβουλή είναι να τίθενται όρια και κανόνες, εν προκειμένω: δεν πρέπει να δέρνουμε». Οι κανόνες κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια, ενώ εξηγούν και τις συνέπειες, για παράδειγμα δεν θα του κάνουν παρέα οι συμμαθητές του.


Τέλος, ο ειδικός προτείνει την ένταξη του παιδιού σε βρεφονηπιακό/παιδικό σταθμό από την ηλικία των 2,5-3 χρόνων, όπου θα κοινωνικοποιηθεί και θα μάθει εγκαίρως τους κατάλληλους τρόπους συμπεριφοράς σε σύνολο, εκτός του προστατευτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ωστόσο η κ. Πατίδου τονίζει ότι πρέπει να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται κάθε παιδί για να προσαρμοστεί που φυσικά δεν είναι ίδιος για όλα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Δίνουν συμβουλές εξ αποστάσεως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας NearMe


Σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος: Στόχος η αναβάθμιση όλων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
Αλλά και η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για τους πιθανούς κινδύνους
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε μια μεγάλη εταιρεία
Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life, Business & Executive Coaches, Ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution