Η λειτουργία του εμβολίου στηρίζεται στην εισαγωγή κατάλληλα «εκπαιδευμένων» δενδριτικών κύτταρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό του ασθενή, τα οποία έχουν προηγουμένως ληφθεί από τον ίδιο τον οργανισμό και έχουν κατόπιν προγραμματιστεί στο εργαστήριο, ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν τις νεοπλασίες, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα. |
Το πρώτο εμβόλιο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Επιστήμονες του ιατρικού ερευνητικού κέντρου MMRI του Brisbane (Αυστραλία) ανακοίνωσαν ότι η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου που ανέπτυξαν, έληξε με επιτυχία και χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι θεραπευτικού και όχι προληπτικού τύπου, που σημαίνει ότι δε χορηγείται προληπτικά σε υγιή άτομα αλλά χορηγείται σε ασθενείς για την αναχαίτιση της νόσου.
Η λειτουργία του εμβολίου στηρίζεται στην εισαγωγή κατάλληλα «εκπαιδευμένων» δενδριτικών κύτταρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό του ασθενή, τα οποία έχουν προηγουμένως ληφθεί από τον ίδιο τον οργανισμό και έχουν κατόπιν προγραμματιστεί στο εργαστήριο, ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν τις νεοπλασίες, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.
Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών που χρηματοδοτούνται με κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους, το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε 8 άτομα, σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπευτική αντιμετώπιση (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία).
Η είδηση της ύπαρξης ενός νέου αντινεοπλασματικού εμβολίου σε ενεργό φάση ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα για εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως, καθώς ο καρκίνος του προστάτη τείνει να αποτελέσει την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού στο δυτικό κόσμο. |