Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Από το Βορρά...στο Νότο για ένα χειρουργείο

19/11/2013 12:18:59 μμ
Εκατομμύρια Αμερικανών καταφθάνουν για... νυστεροσαφάρι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

 



Αφήνουν πίσω τους τα προηγμένα ….υγειονομικά συστήματα και έρχονται στις χώρες του Νότου προκειμένου να υποβληθούν σε μια προγραμματισμένη εγχείρηση αλλά και παράλληλα να κάνουν τις διακοπές που ονειρεύονται. Οι χώρες του Νότου είναι πρώτες στην λίστα επιλογής των ασθενών που έρχονται από το Βορρά, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία τις εμπιστεύονται παρά τα όσα κατά καιρούς γράφονται.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Τσακρή, «ο ιατρικός τουρισμός, είναι από τους κυριότερους, μια και πολίτες από τις αναπτυγμένες χώρες καταφθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αναζητώντας γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συγκεκριμένα, το 2012 περισσότεροι από 1.600.000 Αμερικανοί επιχείρησαν ένα «νυστεροσαφάρι», συνδυάζοντας τουρισμό και εγχείριση. Ο κλάδος γνωρίζει μια ξέφρενη ανάπτυξη, της τάξης του 35%».


Πάντως αυτή η εισροή ασθενών έχει και τα αρνητικά της για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.


Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής «καταγράφεται διασπορά στις διάφορες χώρες της Ευρώπης πολυανθεκτικών βακτηρίων η οποία οφείλεται κυρίως σε μετακινήσεις ασθενών-φορέων που έχουν ιστορικό προηγούμενης νοσηλείας σε χώρες όπου ενδημεί ο συγκεκριμένος τύπος αντοχής. Μάλιστα ο χρόνος ανάπτυξης φορείας σε ενδημικό νοσοκομειακό περιβάλλον ποικίλει από μόλις 3 ημέρες έως 27 ημέρες, ενώ η φορεία μπορεί να ανιχνεύεται για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Σημαντικός παράγοντας για παρατεταμένη φορεία είναι η παρουσία καθετήρων, καθώς και η παραμονή σε οίκο ευγηρίας».


Η εμπειρία έδειξε, κατέληξε ο καθηγητής ότι, «αφότου η συχνότητα των ανθεκτικών στελεχών περάσει ένα κρίσιμο σημείο, η διασπορά τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη και καταγράφεται εξάπλωση στην κοινότητα, στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα. Επομένως είναι απαραίτητο να παρθούν έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής».



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή