Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

«Αντιυπερτασικά σε όλους ανεξαιρέτως άνω των 55 ετών, για προληπτικούς λόγους»

21/5/2009
Άποψη Βρετανού επιδημιολόγου που διχάζει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Ο καθένας άνω των 55 ετών, είτε έχει υψηλή αρτηριακή πίεση είτε όχι, θα πρέπει προληπτικά να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης ενός καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου».

Αυτή είναι η άποψη του Βρετανού επιδημιολόγου και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου Μάλκολμ Λόου, την οποία υποστηρίζει στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal με στατιστικά ευρήματα κλινικών ερευνών.

«Ο καθένας άνω των 55 ετών, είτε έχει υψηλή αρτηριακή πίεση είτε όχι, θα πρέπει προληπτικά να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης ενός καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου». Αυτή είναι η άποψη του Βρετανού επιδημιολόγου και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου Μάλκολμ Λόου, την οποία υποστηρίζει στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal με στατιστικά ευρήματα κλινικών ερευνών.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό, η ανάλυση 147 μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 464.000 άνθρωποι, έδειξε ότι η λήψη φαρμάκων που μειώνουν την πίεση έδινε το πλεονέκτημα 25% μικρότερης πιθανότητας εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, 25% μικρότερης πιθανότητας καρδιακής προσβολής και 33% μειωμένης πιθανότητας εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

«Πέρα από μια ηλικία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλοι θα ήταν ωφελημένοι από τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων, αφού με την πάροδο του χρόνου συνήθως η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σε όλους. Σε άτομα άνω των 55 ετών, η πίεση που χαρακτηρίζουμε ως “φυσιολογική” είναι στην πραγματικότητα υψηλή και αυτή που χαρακτηρίζουμε ως “υψηλή” είναι στην πράξη ακόμα υψηλότερη. Οπότε θα ήταν σε κάθε περίπτωση χρήσιμη η λήψη προληπτικών μέτρων, ούτως ώστε η πίεση του αίματος να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», επεσήμανε ο δρ. Λόου.

 

Την άποψη αυτή έσπευσαν να υποστηρίξουν και άλλοι Βρετανοί ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Κέμπριτζ, λέγοντας ότι όχι μόνο η προληπτική λήψη αντιυπερτασικών μετά από κάποια ηλικία δεν είναι κακή ιδέα, αλλά ότι θα ωφελούσε ακόμα περισσότερο η λήψη ενός «πολυχαπιού», το οποίο θα συνδυάζει αντιυπερτασικές ουσίες με στατίνες που μειώνουν τα ποσά της χοληστερόλης στο αίμα.

 

Υπήρξαν όμως και επιστήμονες που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιυπερτασικών φαρμάκων. «Παρ’ όλο που η λήψη των φαρμάκων αυτών θεωρείται γενικά ιδιαίτερα ασφαλής για ανθρώπους με αυξημένη αρτηριακή πίεση, εντούτοις μπορεί να συνοδεύεται από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όταν αυτή γίνεται από υγιείς ανθρώπους», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών. «Αντί να καθιστούμε ασθενείς όλους τους ανθρώπους από μια ηλικία και πάνω, εντάσσοντας φάρμακα στο καθημερινό τους πρόγραμμα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη η σύσταση ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής, με περιορισμό του αλατιού και του αλκοόλ, με συστηματική σωματική άσκηση και με τακτικά ιατρικά check-up».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είσαι φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου; Μην το χάσεις!
Το sotatercept είναι η πρώτη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που εγκρίνεται για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

To 80% των εμβολίων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη προορίζεται για ενήλικες
Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση χαρτοφυλακίου από την Ένωση Vaccines Europe
EMA: Κίνδυνος ηπατικής βλάβης με τη χρήση του fezolinetant
Πρόκειται για τη θεραπεία των εξάψεων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Νέα πιθανή θεραπεία για την καρδιοπάθεια των διαβητικών
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cardiovascular Diabetology
Π.Ο.Υ. Ευρώπης: Στελέχη του ιού πολιομυελίτιδας ανιχνεύτηκαν σε αστικά λύματα στην Ευρώπη
Ο Οργανισμός επισημαίνει την αξία του εμβολιασμού και της συνεχούς επιτήρησης