Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Αντιμετώπιση καρκίνου

17/10/2007
Ελπίδες δημιουργεί φάρμακο που σχεδιάστηκε κατά του... AIDS.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Τα τελευταία χρόνια, πάντως, αρχίζουν όλο και συχνότερα οι δοκιμές φαρμάκων σε εντελώς ετερόκλητες ασθένειες. Ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά του HIV έχουν δοκιμαστεί κατά της άτυπης πνευμονίας και φάρμακα κατά της ελονοσίας κατά του καρκίνου. Για αυτόν το λόγο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προτείνουν να δοκιμαστούν για την αποτελεσματικότητα τους απέναντι στον καρκίνο όλα τα γνωστά φάρμακα...

Στο μέλλον δεν αποκλείεται να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στον αγώνα κατά του καρκίνου ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS! Το ενδεχόμενο αυτό ερευνάται από Αμερικανούς επιστήμονες, και γεννά ελπίδες ότι φάρμακα που αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη νόσο δεν αποκλείεται να είναι αποτελεσματικά (και) απέναντι σε μια άλλη.

Μερικές φορές διαπιστώνεται ότι κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον μιας νόσου μπορούν να συνδράμουν και στον αγώνα εναντίον μιας άλλης. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε ασθένειες που έχουν έναν κοινό παρονομαστή -για παράδειγμα, στην περίπτωση που δυο ασθένειες προκαλούνται από βακτηρίδια της ίδιας οικογένειας, δεν είναι απίθανο το αντιβιοτικό που προορίζεται για τη μια να φέρνει αποτελέσματα και στη δεύτερη. Αλλά το να μπορεί να συμβάλει ένα φάρμακο για μια ασθένεια που οφείλεται σε ιούς (AIDS) στην αντιμετώπιση μιας εντελώς διαφορετικής νόσου, όπως ο καρκίνος, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Και όμως, ακριβώς αυτό πρόκειται να συμβεί καθώς το φάρμακο Nelfinavir κατά του AIDS θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ασθενείς που πάσχουν από την επάρατη νόσο. Αυτό γίνεται έπειτα από στοιχεία που συγκέντρωσαν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το Nelfinavir ενδέχεται να σώσει πολλές ζωές...

Οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα 6 διαφορετικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του HIV σε καρκινικά κύτταρα, όταν κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι οι τοξικές επιδράσεις του φονικού ιού στα κύτταρα μοιάζουν - ως ένα βαθμό- με τις αλλαγές που αυτά παρουσιάζουν όταν εμφανίζεται ο καρκίνος. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν τα φάρμακα αυτά μόνο σε καρκινικά που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο διαπίστωσαν πως 3 εξ αυτών καθυστερούσαν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Παράλληλα, αύξανε και τον αριθμό των κυττάρων στα οποία και συντελούνταν η απόπτωση (πρόκειται για τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων, μια φυσιολογική διαδικασία που όταν αναστέλλεται τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και οδηγούν έτσι στον καρκίνο).

Από τα 3 αυτά φάρμακα για το AIDS, το πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου αποδείχτηκε το «Nelfinavir». Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν σε θέση να καθυστερήσει, ακόμη και να αναστείλει σε κάποιες περιπτώσεις, την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο. Σε αυτήν τη φάση, αρχίζουν να προχωρούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, με στόχο να διαπιστώσουν αν το «Nelfinavir» μπορεί όντως -και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις- να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από καρκίνο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα γίνονται υπερμεταδότες αν νοσούν από Covid-19
Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ
Βουδεσονίδη: Μειώνει την επείγουσα ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι ενδεχομένως να αποτελεί το νέο μας όπλο
Pfizer: Αναπτύσσει νέο χάπι για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2
210 επιστήμονες εργάστηκαν πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο