Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιμετώπιση καρκίνου

17/10/2007
Ελπίδες δημιουργεί φάρμακο που σχεδιάστηκε κατά του... AIDS.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Τα τελευταία χρόνια, πάντως, αρχίζουν όλο και συχνότερα οι δοκιμές φαρμάκων σε εντελώς ετερόκλητες ασθένειες. Ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά του HIV έχουν δοκιμαστεί κατά της άτυπης πνευμονίας και φάρμακα κατά της ελονοσίας κατά του καρκίνου. Για αυτόν το λόγο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προτείνουν να δοκιμαστούν για την αποτελεσματικότητα τους απέναντι στον καρκίνο όλα τα γνωστά φάρμακα...

Στο μέλλον δεν αποκλείεται να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στον αγώνα κατά του καρκίνου ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS! Το ενδεχόμενο αυτό ερευνάται από Αμερικανούς επιστήμονες, και γεννά ελπίδες ότι φάρμακα που αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη νόσο δεν αποκλείεται να είναι αποτελεσματικά (και) απέναντι σε μια άλλη.

Μερικές φορές διαπιστώνεται ότι κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον μιας νόσου μπορούν να συνδράμουν και στον αγώνα εναντίον μιας άλλης. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε ασθένειες που έχουν έναν κοινό παρονομαστή -για παράδειγμα, στην περίπτωση που δυο ασθένειες προκαλούνται από βακτηρίδια της ίδιας οικογένειας, δεν είναι απίθανο το αντιβιοτικό που προορίζεται για τη μια να φέρνει αποτελέσματα και στη δεύτερη. Αλλά το να μπορεί να συμβάλει ένα φάρμακο για μια ασθένεια που οφείλεται σε ιούς (AIDS) στην αντιμετώπιση μιας εντελώς διαφορετικής νόσου, όπως ο καρκίνος, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Και όμως, ακριβώς αυτό πρόκειται να συμβεί καθώς το φάρμακο Nelfinavir κατά του AIDS θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ασθενείς που πάσχουν από την επάρατη νόσο. Αυτό γίνεται έπειτα από στοιχεία που συγκέντρωσαν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το Nelfinavir ενδέχεται να σώσει πολλές ζωές...

Οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα 6 διαφορετικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του HIV σε καρκινικά κύτταρα, όταν κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι οι τοξικές επιδράσεις του φονικού ιού στα κύτταρα μοιάζουν - ως ένα βαθμό- με τις αλλαγές που αυτά παρουσιάζουν όταν εμφανίζεται ο καρκίνος. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν τα φάρμακα αυτά μόνο σε καρκινικά που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο διαπίστωσαν πως 3 εξ αυτών καθυστερούσαν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Παράλληλα, αύξανε και τον αριθμό των κυττάρων στα οποία και συντελούνταν η απόπτωση (πρόκειται για τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων, μια φυσιολογική διαδικασία που όταν αναστέλλεται τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και οδηγούν έτσι στον καρκίνο).

Από τα 3 αυτά φάρμακα για το AIDS, το πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου αποδείχτηκε το «Nelfinavir». Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν σε θέση να καθυστερήσει, ακόμη και να αναστείλει σε κάποιες περιπτώσεις, την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο. Σε αυτήν τη φάση, αρχίζουν να προχωρούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, με στόχο να διαπιστώσουν αν το «Nelfinavir» μπορεί όντως -και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις- να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από καρκίνο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD