Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
ΦΣΘ: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου έως και 88% παρέχουν τα νέα αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID-19
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία

«Αντίδοτο» για την οστεοπόρωση η διατροφή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας

18/5/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθοςαπό τον Βασίλη Βενιζέλο
Oι πλούσιες σε ασβέστιο τροφές δεν είναι οι μόνες που επηρεάζουν την υγεία των οστών. Η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής έχει συσχετιστεί με την καλή υγεία των οστών, αφού επιδρά θετικά στην αύξηση της Κ.Ο.Μ.. Επιπλέον, μελέτες διαπιστώνουν ότι η χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή-η οποία είναι συνηθισμένη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας-συμβάλλει στην μυϊκή αδυναμία, στη μείωση του συντονισμού των κινήσεων αλλά και των προστατευτικών μηχανισμών.

Η διατροφή της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας «σημαδεύουν» για μια ζωή την υγεία των οστών! Στη διάρκεια αυτών των ηλικιών, η πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων συστατικών, όπως πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, είναι κρίσιμη για την μελλοντική υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Κι αυτό, διότι μετά την εφηβεία-στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του κάθε ανθρώπου-η Κορυφαία Οστική Μάζα (Κ.Ο.Μ.), η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντοχή των οστών στη μετέπειτα ζωή. Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό ότι εκτός από την οστική πυκνότητα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως γεωμετρία, μικροαρχιτεκτονική, ρυθμός οστικής ανακατασκευής, κολλαγόνο που συμβάλουν στην αντοχή των οστών. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Γεώργιος Τροβάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.), με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο που οργανώνει η Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. και το οποίο θα λάβει χώρα στην Πάφο της Κύπρου από 25 έως 27 Mαΐου 2007, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και με την Κυπριακή Εταιρεία Οστεοπόρωσης.

Ο Γ. Τροβάς, που είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, εξήγησε ότι στην παιδική και εφηβική ηλικία συνίσταται η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να εξασφαλίζεται «απόθεμα» ικανό να ισχυροποιήσει τα οστά.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τη κυριότερη πηγή πρόσληψης ασβεστίου.

Ωστόσο, οι πλούσιες σε ασβέστιο τροφές δεν είναι οι μόνες που επηρεάζουν την υγεία των οστών. Η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής έχει συσχετιστεί με την καλή υγεία των οστών, αφού επιδρά θετικά στην αύξηση της Κ.Ο.Μ.. Επιπλέον, μελέτες διαπιστώνουν ότι η χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή-η οποία είναι συνηθισμένη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας-συμβάλλει στην μυϊκή αδυναμία, στη μείωση του συντονισμού των κινήσεων αλλά και των προστατευτικών μηχανισμών. Εξαιτίας των παραγόντων αυτών αυξάνεται αντίστοιχα και ο κίνδυνος πτώσης και επομένως κατάγματος του περιφερικού σκελετού.

Παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι η ανεπάρκεια πρωτεϊνών στη διατροφή ασθενών, οι οποίοι έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου και έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή του, αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών κατάκλισης.

Καφές, κάπνισμα

Υπάρχουν, βέβαια, και ουσίες που έχουν αρνητική επίδραση στα οστά. Ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγουν τα παιδιά και οι έφηβοι την κατανάλωση καφέ, οινοπνεύματος και αναψυκτικών και το κάπνισμα είναι ότι βλάπτουν την μελλοντική υγεία των οστών τους. Έχει βρεθεί ότι η κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνεύματος καθώς επίσης και το κάπνισμα σχετίζονται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, η αποφυγή τους από τα νεαρά άτομα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέτρο πρόληψης της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Πρόσφατες καταγραφές υπολογίζουν τους πάσχοντες από τη νόσο σε 75 εκατομμύρια (Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία) και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια. Πρακτικά 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα .

Παρά την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας της νόσου η οστεοπόρωση υποδιαγνώσκεται και υποθεραπεύεται, και ενώ υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα για την αντιμετώπιση της η συμμόρφωση των ασθενών στη αγωγή είναι πολύ φτωχή.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου


Σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία: Μία λέξη και ένα έγκλημα
Διαδικτυακή συζήτηση από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Π.Ο.Υ.: Συνιστά το φάρμακο baricitinib για τη νόσο COVID-19
Σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή
Παγκόσμια αύξηση της κατανάλωση Συμπληρωμάτων Διατροφής μετά την πανδημία
Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας
Σε 357 σημεία σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests
Μετά τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας