Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανησυχητικά αυξανόμενη η χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή

14/1/2008
Ξεπερνά το 6,5% το ποσοστό εισαγόμενων ασθενών στα νοσοκομεία από παρενέργειες φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δη­λητηριάσεων, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερες από 50 χιλιάδες δη­λητηριάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων οφείλονται σε λανθασμένη χρήση ή σε παρενέργειες φαρμάκων.


Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών καθώς όλα τα φάρμακα, όσο "αθώα" και αν αυτά φαίνονται, μπο­ρούν κάτω από ορισμένες συνθήκες να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η χρήση ενός ή περισσό­τερων φαρμάκων χω­ρίς ιατρική συνταγή ή χωρίς συμβουλή φαρ­μακοποιού θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιζήμια. Ακόμη και το πιο «κοινό» φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών, όταν δε λαμβάνεται σωστά ή όταν λαμβάνεται από άτομα χωρίς προηγούμενη εξέταση του ιατρικού ιστορικού τους.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος ασθενής υποφέρει από έλκος και πάρει μια ασπιρίνη, αυτό μπορεί να του δημιουργήσει γαστρορραγία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δη­λητηριάσεων, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερες από 50 χιλιάδες δη­λητηριάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων οφείλονται στα φάρμακα.

«Σημαντική ευθύνη έχουν οι καταναλωτές, οι οποίοι δε συμμορφώνονται με τις συμβουλές είτε των γιατρών είτε των φαρμακοποιών», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), Δημήτρης Καραγεωργίου.
Το φαινόμενο, πάντως, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφού μέχρι και το 15% των ασθενών στην Ευρώπη δε συμμορφώνεται με τις οδηγίες των ειδικών, το αποκαλούμενο “patients incompliance” («μη συμμόρ­φωση ασθενών»).

Ο Δ. Καραγεωργίου, εξάλλου, δε διαχωρίζει τι είναι πιο επικίνδυνο ανάμεσα στις παρενέργειες ενός μεμονωμένου φαρμάκου και στις αλληλεπιδράσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ευ­ρείας ή μη χρήσης και τονίζει ότι «στη δεύτερη κα­τηγορία ο ασθενής θα πρέπει οπωσ­δήποτε να συμβουλεύεται ειδικούς, οι οποίοι θα σταθμίζουν αν πρέπει να παίρνει ένα φάρμακο, αναλόγως και του ιατρικού του παρελθόντος αλλά και παρόντος. Όλα τα φάρμακα μπο­ρούν να δημιουργήσουν προβλήμα­τα. Δεν υπάρχει «αθώο» φάρμακο. Και το πιο κοινό φάρμακο μπορεί να αποδειχθεί ε­πικίνδυνο».

Κατά τον Δ. Καραγεωργίου, στη χώρα μας έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ιατρογενών νόσων (ασθενειών που ο­φείλονται σε κακή χρήση φαρμάκων), το οποίο μπορεί να φτάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το 4% των συ­νολικών νόσων.
«Η δική μου συμβουλή, όσον αφορά τους καταναλωτές, είναι να ακολου­θούν πιστά τις εντολές των γιατρών και των φαρμακοποιών», υπογραμμί­ζει ο Δ. Καραγεωργίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλό­γου Αθηνών, Στέλιος Μηλιώτης, σχολιά­ζοντας μια βρετανική έ­ρευνα, σύμφωνα με την οποία 13 χιλιάδες άτομα νοσηλεύτηκαν και τρεις χιλιάδες έ­χασαν τη ζωή τους από τις παρενέργειες φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα το ποσοστό των συνολικών εισαγω­γών στα νοσοκομεία το οποίο οφείλεται σε ανεπιθύμητη συνέργεια φαρμάκων πρέ­πει να είναι περισσότερο από το βρετανικό 6,5%.

«Αντιμετωπίζω, καθημερινώς, περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας παρενεργειών φαρ­μακευτικών σκευα­σμάτων. Έρχονται άτομα στα εξωτερι­κά ιατρεία και όταν τους ρωτάμε ποιος τους έδωσε το τάδε ή το δείνα φάρμακο, μας απαντούν... "ο γείτονας". Ακόμη και το πιο αθώο φάρμακο όμως, ό­πως είναι η ασπιρί­νη, μπορεί να σκο­τώσει», προσθέτει.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει