Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ανεβαίνει η αγορά των βιο-ομοειδών φαρμάκων

30/9/2015 10:09:57 πμ
Ενδεχομένως να αντικαταστήσουν το 70% των χημικών φαρμάκων στα επόμενα 20 χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς η παγκόσμια αγορά των βιο-ομοειδών φαρμάκων, καθώς -σύμφωνα με μια νέα μελέτη της GBI Research- αναμένεται ότι θα φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2015, και ως τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Σημειωτέον τα βιο-ομοειδή τιμολογούνται από 20% έως και 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα πρωτότυπα, ενώ σήμερα συνιστούν το 17-20% της αγοράς, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με την εν λόγω έκθεση η εταιρεία εκτιμά ότι τα προϊόντα αυτά μπορεί να αντικαταστήσουν το 70% των χημικών φαρμάκων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

 


Ο αναλυτής της GBI Research, Sumith Ladda, σημειώνει ότι η μειωμένη τιμή της τάξης του 30-50% των βιο-ομοειδών σε σύγκριση με τα επώνυμα βιολογικά φάρμακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για την υγεία:«Προς το παρόν 642 βιο-ομοειδή με 146 μοναδικά μόρια βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Τα βιο-ομοειδή στοχεύουν σε ογκολογικές θεραπείες σε ποσοστό 36%, ενώ ένα άλλο 21% στοχεύει στην ανοσολογία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί οι δύο τομείς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των δοκιμών».

 

Στο παρελθόν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι απλές πρωτεΐνες αποτελούσαν τον κύριο στόχο ανάπτυξης των βιο-ομοειδών, ωστόσο το ενδιαφέρον έχει πλέον στραφεί στα πολύπλοκα μονοκλωνικά αντισώματα.

 


Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία η εταιρεία επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι σε όλες τις μεγάλες αγορές έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης των προϊόντων αυτών, εκκρεμεί ακόμη η διευθέτηση ορισμένων παραγόντων, όπως η επέκταση των ενδείξεων:«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει τις σημαντικότερες αλλά και πιο μακροχρόνιες κατευθυντήριες οδηγίες για τα βιο-ομοειδή. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν αναπτύξει οδηγίες παρόμοιες με αυτές», σχολίασε ο αναλυτής.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα βιο-ομοειδή το 2014 και ενέκρινε το πρώτο στις 6 Μαρτίου του 2015.«Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την είσοδο των βιο-ομοειδών στις ΗΠΑ, ενώ έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη από πλευράς της βιομηχανίας στη χώρα», πρόσθεσε ο Sumith Ladda.

 


Υπενθυμίζεται ότι την ίδια εκτίμηση περί της δυνατότητας των βιο-ομοειδών να συμβάλλουν στη μείωση των δαπανών της υγείας έκανε και η Thomson Reuters BioWorld, στα πλαίσια μιας μελέτης που δημοσίευσε το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη
PHARMA Q: Μεγάλος χορηγός του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου
Από το περίπτερό της πέρασε η πλειονότητα των συνέδρων
Με εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις τιμήθηκε η Karabinis Medical
Στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2024