Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ανακοινώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης

14/6/2022 5:22:15 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των λοιμώξεων και της ανάγκης για μεταμόσχευση πνευμόνων επιτυγχάνει σήμερα η χορήγηση του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε πάσχοντες από Κυστική Ίνωση.

Στο 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης που πραγματοποιήθηκε στις 8-11 Ιουνίου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανακοινώθηκε ότι η νέα αυτή φαρμακοθεραπεία προσφέρει μεγάλη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, σημαντική μείωση στις παροξύνσεις των αναπνευστικών λοιμώξεων και στη νοσηλεία των ασθενών κατά 77%, μειωμένο κίνδυνο κατά 87% για μεταμόσχευση πνευμόνων και κατά 74% για θάνατο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κλινική περίπτωση Ιταλού ασθενούς, ο οποίος είχε εγγραφεί σε λίστα μεταμόσχευσης πνευμόνων, με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, έπασχε από χρόνιο πνευμοθώρακα, δύσκολα ιάσιμο επί τρίμηνο και κατόπιν της χορήγησης του νέου τριπλού συνδυασμού, ο πνευμοθώρακας που είχε θεραπεύτηκε πλήρως, σε βαθμό που τέθηκε εκτός λίστας μεταμόσχευσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δρ Ιωάννα Λούκου, διευθύντρια του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία»: «Με τα νέα φάρμακα παρατηρείται σημαντική αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των παροξύνσεων της χρόνιας πνευμονοπάθειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, κάτι το οποίο βλέπουμε καθημερινά».

Φέτος το βραβείο Gerd Doering που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του πρωτοπόρου Καθηγητή Doering, δόθηκε στην Αλεσάντρα Μουραμπίτο, μοριακή βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο για την έρευνά της για την ανάπτυξη νέας θεραπευτικής προσέγγισης του νοσήματος. Η ερευνήτρια ασχολήθηκε με την χρήση PI3Ky πλαστού πεπτιδίου, το οποίο προκαλεί διάνοιξη του CFTR καναλιού, ενώ παρουσιάζει βρογχοδιασταλτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε αποφρακτικές νόσους του πνεύμονα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την κυστική ίνωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους