Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ανακαλούνται και τα σκευάσματα ρανιτιδίνης της Help

1/10/2019 10:59:49 πμ
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθησυχάζει ο Θανάσης Παπαθανάσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακαλούνται παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος Ptinolin inj. sol. 50mg/2amp με ρανιτιδίνη της εταιρείας HELP ΑΒΕΕ, σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΦ.
Η απόφαση ελήφθη με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.
Η εταιρεία HELP ΑΒΕΕ, ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι παρτίδες που ανακαλούνται είναι:
  • 64107 - ημ. λήξης: 04/2020
  • 64157 - ημ. λήξης: 04/2020
  • 64167 - ημ. λήξης: 11/2020
  • 64177 - ημ. λήξης: 11/2020
  • 64187- ημ. λήξης: 11/2020
Στην ανάκληση των παρτίδων Zantac και των γενοσήμων του αναφέρθηκε ο Θανάσης Παπαθανάσης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου και βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει στην Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης να γνωμοδοτήσει εάν αυτή η πρόσμειξη και σε αυτές τις ποσότητες που βρίσκεται σε αυτά τα φάρμακα δημιουργεί ζητήματα για την υγεία των πολιτών. […]
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η συγκεκριμένη ουσία δεν δείχνει να δημιουργεί πρόβλημα, παρόλα αυτά για λόγους δημόσιας υγείας γίνονται συνέχεια έλεγχοι και σε τέτοια παλιά φάρμακα, όπως το Zantac, που θεωρούνταν ασφαλή μέχρι χθες, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ήδη οι εταιρείες οικειοθελώς έχουν αναστείλει -και μετά την εντολή βέβαια του ΕΟΦ- την παραγωγή και τη διάθεση αυτών των φαρμάκων και επιστρέφονται πίσω στις εταιρείες από τα φαρμακεία.
Αυτό που μένει είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση να γνωμοδοτήσει προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλεια του συγκεκριμένου φαρμάκου και εάν μπορεί να ξαναδιατεθεί».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις
Χρήσιμη σε φαρμακοποιούς, ερευνητές αλλά και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών