Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Προς επίλυση η χρόνια έλλειψη του verteporfin

7/9/2026 4:34:16 μμ
Εγκρίθηκαν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και νέες ρυθμίσεις εφοδιασμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της έλλειψης του φαρμάκου με verteporfin πραγματοποιήθηκε από τον ΕΜΑ και την υπεύθυνη εταιρεία. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και νέες ρυθμίσεις εφοδιασμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση της επάρκειας του φαρμάκου σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2027.

 

Πρόκειται για ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται σε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις (όπως σε συγκεκριμένη μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και σε χοριοειδική νεοαγγείωση που προκαλείται από παθολογική μυωπία), το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη από τον Μάιο του 2020 λόγω μειωμένης παραγωγικής ικανότητας. Μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του εφοδιασμού είχε γίνει στις αρχές του 2022, ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση, επισημαίνει ο ΕΜΑ. Η έλλειψη καταγράφτηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος.

PRAC: Ξεκινά ανασκόπηση των ενέσιμων φαρμάκων σιδήρου

Η επιτροπή PRAC του ΕΜΑ ξεκινά την ανασκόπηση των ενέσιμων φαρμάκων που περιέχουν σίδηρο (ferric carboxymaltose) λόγω των γνωστών κινδύνων υποφωσφαταιμίας, οστεομαλάκυνσης και άλλων σχετικών προβλημάτων των οστών. Αν και οι εν λόγω παρενέργειες αναφέρονται στις ΠΧΠ των φαρμάκων, καταγράφτηκαν ανησυχίες ότι τα τρέχοντα μέτρα μείωσης των κινδύνων δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς έχουν γίνει αναφορές για καθυστερήσεις στη διάγνωση αλλά και για σοβαρά περιστατικά υποφωσφαταιμίας που οδήγησαν σε οστεομαλάκυνση και μάλιστα σε ασθενείς χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου και μετά μόλις από δύο δόσεις.

 

Τα φάρμακα σιδήρου που λαμβάνονται από το στόμα δεν περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση, επειδή παρέχουν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες σιδήρου από τα ενέσιμα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν υποφωσφαταιμία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναζητούν σκευάσματα GLP-1 που δεν βρίσκουν στη χώρα τους
Λόγω αλλαγής προμηθευτή της δραστικής ουσίας από την GSK






Σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία σκόπιμης κακοδιαχείρισης φαρμάκων
Η απάντηση του Οργανισμού στην έκθεση - σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου
ΠΕΦ: Ζητά συνεκτική εθνική στρατηγική για το φάρμακο
Που θα αναβαθμίζει τον ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Συμφωνία Interpol & ΠΟΥ για την ενίσχυση της ασφάλειας στη δημόσια υγεία
Ετοιμάζουν συντονισμένες δράσεις κατά των ψευδεπίγραφων φαρμάκων και επικίνδυνων περιστάσεων
50+ ομιλητές στο 9ο HealthIT Conference
Από τα δεδομένα στην απόφαση: Υλοποιώντας το μέλλον της υγείας