Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων προτείνει ο υπουργός στην Ευρώπη

11/12/2017 11:07:14 πμ
Για να αποφευχθούν μελλοντικές αποσύρσεις φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. παραβρέθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έθεσε το θέμα της Roche στους ευρωπαίους ομολόγους του και τόνισε ότι o κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών επισφάλειας για την παρουσία και άλλων ανάλογων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, είναι υπαρκτός.


Ο Έλληνας υπουργός είπε στην Ευρώπη ότι «η συμπεριφορά της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας (να αιτηθεί την απόσυρση φαρμάκου εξαιτίας του επιπρόσθετου rebate που νομοθετήθηκε σε συμφωνία με τους «δανειστές» της χώρας) «αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό, ευρύτερο πολιτικό ζήτημα: την ανισότητα Ευρωπαίων πολιτών στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες εξαιτίας "επιθετικών" εταιρικών στρατηγικών της φαρμακοβιομηχανίας.Είναι μια πρακτική που προωθεί μια "αγοραία" αντίληψη για το φάρμακο, εις βάρος του κοινωνικού του χαρακτήρα και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Αν επιτρέψουμε την ευόδωση τέτοιων εκβιαστικών κινήσεων, οι οποίες με απροκάλυπτο τρόπο βάζουν τα εταιρικά κέρδη πάνω από τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων και των εθνικών κρατών, όχι μόνο διακινδυνεύουμε το μείζον κοινωνικό δικαίωμα της ευχερούς πρόσβασης όλων των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, αλλά υπονομεύουμε και τον πολιτικό μας ρόλο ως εγγυητές της καθολικότητας και της ισότητας στην Υγεία».


Επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς από τον Ιούνιο του 2016, έχει αναγνωριστεί το πρόβλημα των υψηλών τιμών των καινοτόμων φαρμάκων και τα ζητήματα βιωσιμότητας που αυτές θέτουν για τα συστήματα υγείας, ο υπουργός προτείνει:

  1. Ενδυνάμωση πρωτοβουλιών διακρατικής συνεργασίας, όπως η Διακήρυξη της Μάλτας.
  2. Να συνεχιστεί η συζήτηση για τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η υπονόμευση της πρόσβασης στο φάρμακο λόγω δημοσιονομικών περιορισμών και στρατηγικών αγοράς εκ μέρους των εταιρειών. «Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές δεν μπορεί να εξαρτάται σε καμιά χώρα της Ευρώπης από το businessplan κάθε πολυεθνικής, αλλά πρέπει να υπόκειται σε γενικούς κανόνες και δεσμεύσεις, με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο υπουργός.
  3. Να υποστηριχτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συνεργασίες κρατών-μελών για βιώσιμες και «δίκαιες» τιμές αποζημίωσης και ο δομημένος διάλογος ανάμεσα σε κράτη, φαρμακοβιομηχανία και συλλόγους ασθενών, σημειώνοντας ότι οι αθέμιτες εταιρικές πρακτικές ακυρώνουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και συγκροτημένης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κράτη και τη φαρμακοβιομηχανία.
  4. Να αξιολογηθεί και να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των νέων φαρμάκων!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό