Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αλλαγές στα clawback και rebate των φαρμακευτικών εταιρειών φέρνει νέα τροπολογία του υπ. Υγείας

11/5/2022 12:26:53 πμ
Ορίζει και τη λειτουργία των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ τα Σάββατα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με άμεσο στόχο να μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την οποία έρχονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του clawback των φαρμάκων και στις εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης:
  • Η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επιστράφηκαν ελλείψει ζήτησης με το clawback του 2021, με το οποίο επιβαρύνονται οι ΚΑΚ και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ο συμψηφισμός διενεργείται κατόπιν αίτησης του Κ.Α.Κ. ή της φαρμακευτικής εταιρείας.
  • Ένταξη φαρμάκων με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα 0,20€ στον Κατάλογο Αποζημιούμενων φαρμάκων, μετά από αίτηση του ΚΑΚ, χωρίς να υπόκεινται στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης
  • Δυνατότητα επιβολής πρόσθετης έκπτωσης σε φάρμακα υψηλού κόστους: Από 1/1/2022 δύναται να επιβάλλεται σε βάρος των ΚΑΚ ή των φαρμακευτικών εταιρειών πρόσθετη έκπτωση ποσοστού έως 3% επί της τιμής παραγωγού για τα ΦΥΚ.
  • Για τη διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς με Covid-19, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που διακινούν αντι-ιικά φάρμακα, δύνανται να λειτουργούν και το Σάββατο. Οι αμοιβές των υπαλλήλων θα καλύπτονται από μέρος των εσόδων του ΕΟΠΥΥ που προέρχεται από την επιστροφή (rebate) των εταιρειών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κόβονται πρόστιμα χωρίς λογική σύμφωνα με τον Κώστα Λουράντο
Διαμαρτύρεται ο ΠΦΣ: «Ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης»


Σχετικά άρθρα

Αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων προανήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Μέσω μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής
Ιουλία Τσέτη: Απαιτείται fast forward στη συνεργασία επιχειρήσεων-κυβερνήσεων
Για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
ΕΟΠΥΥ: Τα κόστη των πληγέντων της Θεσσαλίας θα καλυφθούν από το υπουργείο
Απάντηση σε επιστολές των εργαστηριακών γιατρών σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή σε εξετάσεις