Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ακριβά φάρμακα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία;

16/10/2018 10:21:16 πμ
Νέο κανονισμό παροχών συζητά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ), διαφορετικό από αυτόν που έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πήρε παράταση για εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου, συζητά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τις οποίες απείχε ο παραιτηθείς πρόεδρος Σωτήρης Μπερσίμης.


Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε νέα συνεδρίαση με τα μέλη του Δ.Σ. να καλούνται να ψηφίσουν, μετά και τις νομοτεχνικές αλλαγές που παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, επί των διατάξεων του νέου σχεδίου υπουργικής απόφασης.


Το σχέδιο αυτό φαίνεται πως ήταν και η σταγόνα που "ξεχείλισε το ποτήρι" στον ΕΟΠΥΥ και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου, καθώς απ' ό,τι φαίνεται με το σχέδιο αυτό δεν συμφωνεί ούτε ο παραιτηθείς πρόεδρος αλλά ούτε και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, με αποτέλεσμα να αναμένονται και πρόσθετες τροποποιήσεις, αν το θέμα προχωρήσει τελικά.

Φαρμακεία

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται, στα ιδιωτικά φαρμακεία δίνεται δυνατότητα να χορηγούν ακριβά φάρμακα μέχρι 3.000 ευρώ, αυξάνοντας το ποσό από τα 1.000 ευρώ που προέβλεπε ο πρόσφατα δημοσιευμένος κανονισμός. Tα φάρμακα άνω των 3.000 ευρώ θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων Νοσοκομείων.


Σε άλλο σημείο, δίνει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ, με απόφαση Δ.Σ., να ιδρύει νέα φαρμακεία τα οποία, κατά τον ν. 4238/2014, υπάγονται στις κατά τόπους ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ. Ομοίως με απόφαση Δ.Σ., ο ΕΟΠΥΥ καθορίζει τη λειτουργία των φαρμακείων και τη διαχείριση των φαρμακευτικών σκευασμάτων από την κεντρική αποθήκη και τα κατά τόπους φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.


Παράλληλα, για τους φαρμακοποιούς που απασχολούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αίρεται ο περιορισμός της απασχόλησης σε φαρμακευτικές από συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού.

Ειδική διατροφή

Σε ό,τι αφορά την ειδική διατροφή, οι νέες διατάξεις, επιτρέπουν την παράκαμψη της διαπραγμάτευσης τιμών, τις οποίες μπορεί να καθορίζει και από μόνο του το Δ.Σ. μετά από απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει τα εξής:


"ΣΤ. Το ποσό αποζημίωσης μηνιαίας θεραπείας θα καθορίζεται με βάση την τιμή μονάδος και το συνολικό αριθμό τεμαχίων που θα έχει καθορίσει το Δ.Σ. με απόφασή του, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης, ως αποζημιούμενα, για κάθε περίπτωση. Με απόφαση του ΔΣ, που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, καθορίζεται η τιμή μονάδος για αποζημίωση κάθε προϊόντος, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ομοίως με απόφαση ΔΣ καθορίζονται τα μέγιστα όρια τεμαχίων ανά είδος που αποζημιώνει ο οργανισμός, σε κάθε περίπτωση.
Κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους παρόχους, προκειμένου να καθοριστεί τιμή αποζημίωσης για κάθε προϊόν, θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή μονάδος που θα έχει οριστεί με απόφαση του ΔΣ".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό