Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αγώνας δρόμου για τα εμβόλια της «νέας γρίπης»

7/9/2009
Σε ποιο στάδιο ανάπτυξής τους βρίσκονται οι φαρμακευτικές εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Εν μέσω ανησυχιών για έξαρση των κρουσμάτων της νέας γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες, οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Έχοντας δεχθεί ήδη παραγγελίες από πολλές χώρες, επιδιώκουν τώρα να προλάβουν τους ανταγωνιστές.

Εν μέσω ανησυχιών για έξαρση των κρουσμάτων της νέας γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες, οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

 

Έχοντας δεχθεί ήδη παραγγελίες από πολλές χώρες, επιδιώκουν τώρα να προλάβουν τους ανταγωνιστές.

 

Αξίζει να δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Reuters.

 

GlaxoSmithKline: Πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους και αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματά τους εντός του Σεπτεμβρίου. Έχει δεχθεί συνολικές παραγγελίες 291 εκατομμυρίων παρτίδων. Αναλυτές υπολογίζουν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει έσοδα 3 δισ. δολαρίων τους επόμενους έξι μήνες.

Sanofi-Aventis: Η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία στον τομέα των αντιγριπικών εμβολίων έχει εξασφαλίσει μεγάλες παραγγελίες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερες από 30 χώρες ακόμη. Εκτιμά ότι θα καταφέρει να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες στις ΗΠΑ εντός του Οκτωβρίου.

Novartis*: Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναμένει να έχει έτοιμο το εμβόλιο στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο.

AstraΖeneca: Η μονάδα MedImmune της φαρμακοβιομηχανίας έχει μέχρι στιγμής μια παραγγελία 90 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν προοπτικές και για άλλες. Η τεχνολογία της (που σήμερα είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ) διαφέρει από τα παραδοσιακά εμβόλια, καθώς χορηγείται σε μορφή σπρέι από τη μύτη.

Sinovac*: Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία ήταν η πρώτη παγκοσμίως που ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές, με το εμβόλιό της να έχει λάβει την έγκριση των κινεζικών αρχών.

CSL: Η αυστραλιανή εταιρεία έχει ήδη αρχίσει τη μαζική παραγωγή του εμβολίου. Έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 180 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και παραγγελία 21 εκατομμυρίων δόσεων από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Hualan Biological: Απέσπασε πρόσφατα το πράσινο φως από τις κινεζικές αρχές για την παραγωγή εμβολίου.

Inovio Biomedical: Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Baxter: H αμερικανική εταιρεία ακολουθεί μια διαδικασία κυτταρικής καλλιέργειας, η οποία είναι πιο δαπανηρή αλλά και ταχύτερη από τις παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης εμβολίων. Έχει εξασφαλίσει παραγγελίες από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Solvay: Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη από τη βελγική εταιρεία.

Green Cross: Η κορεατική εταιρεία έχει εξασφαλίσει το 50% των παραγγελιών των εθνικών εμβολίων και θα έχει τις αντίστοιχες απολαβές από το σύνολο των δαπανών της κορεατικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης (155 εκατ. δολάρια)

Novavax: Η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της νέα γρίπης σε ζώα, ενώ έχει αιτηθεί στην FDA τη δοκιμή του και σε ανθρώπους. Η έγκριση μιας τέτοιας περίπτωσης εμβολίου όμως μπορεί να έρθει μετά από αρκετά χρόνια.


 

*Νέα Γρίπη: Το εμβόλιο της Novartis έδειξε «ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση», σύμφωνα με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία

 

Το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1 το οποίο παρασκευάζεται από τη Novartis, έδειξε «ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση», ακόμα και ύστερα από τη χορήγηση μιας μόνο δόσης, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Στην ανακοίνωσή της η Νovartis αναφέρει ότι οι κλινικές έρευνες έδειξαν «ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση», η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει προστασία για το 80% των περιπτώσεων της νέας γρίπης μετά τη χορήγηση μιας μόνο δόσης και για το 90% των περιπτώσεων μετά τη χορήγηση δυο δόσεων.

Οι κλινικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε 100 ανθρώπους ηλικίας από 18 ως 50 ετών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λέστερ στην κεντρική Αγγλία με εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε μέσω κυτταρικής καλλιέργειας, μια γρήγορη και νέα μέθοδο. «Οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η αντίδραση των αντισωμάτων ήταν η πιο ισχυρή στους ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκαν δυο δόσεις του εμβολίου, παρά το γεγονός ότι και η μια μόνο δόση προκάλεσε αντίδραση ικανή να προστατεύσει ενήλικες από τη νέα γρίπη», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Novartis.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ότι και άλλες κλινικές έρευνες πραγματοτοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο στις οποίες συμμετέχουν 6.000 ενήλικες και παιδιά, αλλά δε διευκρίνισε πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.

Η Novartis που βρίσκεται σε συζητήσεις με 35 κυβερνήσεις, έχει δεχθεί από την αμερικανική κυβέρνηση παραγγελίες αξίας 979 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Εν τω μεταξύ, στο Πεκίνο, η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (SFDA) ανέφερε σήμερα ότι η Κίνα ενέκρινε την παραγωγή εμβολίου μιας μόνο δόσης για τον ιό Η1Ν1, το οποίο παρασκεύασε το κινεζικό εργαστήριο Sinovac. Σύμφωνα με την SFDA, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι το εμβόλιο του Sinovac είναι ασφαλές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη