Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών προτείνει η ΟΣΦΕ

7/11/2022 2:29:06 πμ
Για να περιοριστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τις εταιρείες χονδρικής πώλησης φαρμάκων πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων, σύμφωνα με την ΟΣΦΕ, η οποία καλεί σήμερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεχθεί την πρόταση των 17 σημείων της Ομοσπονδίας ως βάση συζήτησης. Οι προτάσεις της ΟΣΦΕ που αφορούν το χονδρεμπόριο, έχουν δύο βασικούς άξονες:

α) Την ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (ΦΕΚ ΒΆ 1049) που ορίζει την υποχρέωση των εταιρειών χονδρεμπορίου να διαθέτουν μονίμως ένα σύνολο φαρμάκων για την κάλυψη των απαιτήσεων μιας γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, απόθεμα τουλάχιστον 3 χιλιάδων κωδικών φαρμάκων, αξίας σε χονδρικές τιμές τουλάχιστον 400 χιλιάδων ευρώ.

β) Την ενίσχυση των διατάξεων που ορίζουν πως οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων πρέπει να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα. 

Η ΟΣΦΕ προτείνει να τεθεί ελάχιστο όριο πωλήσεων φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία, να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκών και να τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακαποθηκών από όσους έχουν υποστεί ανάκληση (προσωρινή ή οριστική) της άδειάς τους. Η ΟΣΦΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων απαιτεί πλέγμα μέτρων και όχι μεμονωμένες δράσεις, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, οι οποίες τελικά μικρό αντίκτυπο έχουν στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν
«MSD Gives back»
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις