Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θερίζει ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β

7/4/2014 12:52:26 μμ
Χωρίς Επιτροπή Εμβολιασμού η Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Εφτά μήνες έχουν περάσει και παραμένει ανενεργή η Επιτροπή Εμβολιασμού στην Ελλάδα, καθώς κανείς από το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε στη σχετική απόφαση με αποτέλεσμα η εν λόγω επιτροπή να παραμένει σε αδράνεια.

Την ίδια ώρα θερίζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα εξαιτίας του μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ασθένεια για την οποία διατίθεται εμβόλιο το οποίο όμως δεν μπορεί να αποζημιωθεί.

Η θητεία της προηγούμενης Επιτροπής Εμβολιασμών έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είθισται να ανανεώνεται αμέσως μετά τη λήξη της, ειδικά πριν την έναρξη της περιόδου γρίπης, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και κατευθυντήριες οδοηγίες σε περίπτωση επιδημάις κάποιας νόσου.

Το Σεπτέμβριο του 2013 για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο, τόσο ο υπουργός Υγείας ?δωνις Γεωργιάδης όσο και η υφυπουργός κα. Ζ. Μακρή, δεν προχώρησαν στην ανανέωση ή στην επανασύσταση της Επιτροπής.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, αλλά οι συνεδριάσεις τους κρίθηκαν άκυρες, λόγω της λήξης της θητείας τους.

Εκ των πραγμάτων η Επιτροπή δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει, ούτε να συστήσει την ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών των νέων εμβολίων που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες εδώ και ένα χρόνο, όπως το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, και ούτε βέβαια να προτείνει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος δημόσιας υγείας που δημιουργείται

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες κατεγράφησαν επίσημα στη χώρα μας 5 κρούσματα εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο καθώς ένα βρέφος μόλις 6 μηνών άφησε τελικά την τελευταία του πνοή εξαιτίας της νόσου.

Ετησίως 60 με 70 κρούσματα καταγράφονται επίσημα ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα δεν αναφέρονται στις επίσημες αρχές. Μόνο το 2013 είχαμε 68 κρούσματα.

Η κυρίαρχη μορφή της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β ενώ μπορεί να προσβάλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες με σοβαρές επιπτώσεις, σύμφωνα με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και παιδίατρο Μαρία Θεοδωρίδου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό