Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θ. Αμπατζόγλου: «Εκτρωμα γεμάτο ασάφειες το νομοσχέδιο»

22/1/2011
«Έρμαιο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων οι ασφαλισμένοι»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από την Ελευθεροτυπία (21/1/2011):

 

«Εκτρωμα γεμάτο ασάφειες» και «απαράδεκτο νομικό κατασκεύασμα» που σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό ως έχει, χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί το νομοσχέδιο για τα φαρμακεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, ενώ επισημαίνουν πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

Όχι απλώς «παράθυρο» αλλά ολόκληρη «πόρτα» αφήνει ανοιχτό το νομοσχέδιο για το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, τονίζοντας πως πρόκειται για ασαφή διατύπωση, που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.

 

Ειδικότερα στο άρθρο 36 αναφέρεται ότι «το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια».

 

«Μέχρι σήμερα το φαρμακείο ήταν μόνο από φαρμακοποιούς. Ο φαρμακοποιός όταν τελειώνει τη σχολή και παίρνει το πτυχίο του πρέπει να κάνει πρακτική άσκηση του επαγγέλματος και στη συνέχεια να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά από εξετάσεις. Ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει άδεια ιδρύσεως φαρμακείου βάσει κριτηρίων», εξηγεί ο κ. Αμπατζόγλου.

 

«Το πρόβλημά μας είναι στο ότι μέχρι τώρα ταυτίζαμε την ιδιοκτησία του φαρμακείου με τον αδειούχο φαρμακοποιό», όμως με τη διατύπωση αυτή «ανοίγει πόρτα ώστε κάποιος μη φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο. Ζητάμε πολύ καλύτερη διατύπωση εκτός και εάν επιθυμεί η κυβέρνηση και μη αδειούχοι φαρμακοποιοί να έχουν δικά τους φαρμακεία. Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να ανοίγει φαρμακείο».

 

Παράλληλα επισημαίνει πως με την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων, που αλλάζει στο 1 φαρμακείο προς 1.000 κατοίκους, σημαίνει ότι θα ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία τα οποία σε μια χώρα με υπερκορεσμένο το επάγγελμα, με 3,5 φορές περισσότερα φαρμακεία απ' ό,τι ο μέσος όρος της Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό, θα δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης και μεγάλη πίεση στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα είναι πλημμελέστερος ο έλεγχος λειτουργίας τους.

 

Τελείως παράλογη χαρακτηρίζει και την παράγραφο 4, με την οποία ορίζεται ότι «σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων». «Αυτό» εξηγεί, «σημαίνει άλλα 12.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα σε σημεία κοντά σε νοσοκομεία, την ώρα που δεν αντέχει η χώρα νέα φαρμακεία».

 

Παράλληλα, με το ελεύθερο ωράριο σημαίνει ότι η εργασία μπορεί να φτάσει τις 75 ώρες την εβδομάδα, καθώς η παράγραφος 2 ορίζει ότι «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης», χωρίς να αναφέρει ότι το άνοιγμα το Σάββατο αφορά μόνο το πρωί.

 

Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου, «η κυβέρνηση εξοντώνει το φαρμακείο της γειτονιάς και κάνει τον ασφαλισμένο έρμαιο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας