Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


3η ημέρα απεργίας: Όλες οι εξελίξεις σε συνεχή ενημέρωση

21/1/2011
Ειδησεογραφία και ημερομηνίες των προσεχών Γενικών Συνελεύσεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι προσεχείς Γενικές Συνελεύσεις των φαρμακευτικών συλλόγων:

  • Π.Φ.Σ.: Συνεδριάζει εκτάκτως στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου 22/1/2011 το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
  • Φ.Σ.Α.: Για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου θα συζητήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24/1/2011, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, στις 17:00, με θέμα «λήψεις αποφάσεων για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου».
  • Φ.Σ. Αχαΐας: Νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 24/1/2011 και ώρα 19:30, στα γραφεία του Συλλόγου.

  • Συνάντηση των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης στο Ηράκλειο - πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης – επίδοση ψηφίσματος στον Περιφεριάρχη

Ενημερωτικό δελτίο του Φ.Σ. Ρεθύμνου:

 

«Συνάδελφοι

 

Στα πλαίσια της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ανακόψουμε την όποια αρνητική απόφαση έχει κατά νου να πάρει η κυβέρνηση που μας αφορά και πέρα από τις κλιμακούμενες απεργίες που έχουμε ξεκινήσει ,οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Κρήτης είδαμε και την πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Κρήτης την Παρασκευή 20/1.

 

Καλούμαστε λοιπόν να συμμετάσχουμε σε αυτήν την πορεία διαμαρτυρίας και επίδοσης ψηφίσματος στον Περιφερειάρχη και εμείς από το Ρέθυμνο.

 

Η πορεία θα ξεκινήσει από τα γραφεία του φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου στις 10 η ώρα το πρωί και θα επιστρέψει πίσω στο ίδιο σημείο, προκειμένου να ακολουθήσει μια ανοικτή συζήτηση και παρουσίαση των απόψεων του κλάδου, στα Κρητικά ΜΜΕ.

 

Επίσης αναμένουμε και πληροφοριακό υλικό, από τον Π.Φ.Σ .,το οποίο και θα πρέπει να φροντίσουμε, να διανείμουμε, από τα φαρμακεία μας ,προς τους πελάτες μας».

 

 

  • Ράβε - ξήλωνε στο νομοσχέδιο για τους φαρμακοποιούς (πηγή: iatronet.gr, 20/1/2011)

"Αλλαγές επί αλλαγών, κάνει το υπουργείο Υγείας στο πολυνομοσχέδιο.

 

Στο αρχικό κείμενο, που διανεμήθηκε την Τετάρτη, έμενε ανοικτό το να ιδρύεται νέο φαρμακείο από μη φαρμακοποιό ("το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων").

 

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, προστέθηκε η λέξη "αδειούχου" και η πρόταση έγινε "το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού...".

 

Ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει ανοικτό το αν πρέπει να είναι φαρμακοποιός αυτός που ιδρύει νέο φαρμακείο. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι πέντε νομικοί, των οποίων τη συμβουλή ζήτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος...

 

 

 

  • Α. Λοβέρδος: «Πρόβλημα η καθυστέρηση πληρωμών του Δημοσίου»

Σε δημόσια ομολογία του προβλήματος που δημιουργείται στο χώρο της Υγείας λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των φαρμακοποιών από το Δημόσιο, προέβη από τηλεοπτικού βήματος ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι «έχει δίκιο ο κ. Λουράντος, ότι το Ταμείο του Δημοσίου τους πληρώνει με ένα χρόνο καθυστέρηση και αυτό προκαλεί προβλήματα».

 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να το φέρει στο εξάμηνο, ενώ διαβεβαίωσε ότι με τον νέο νόμο «όλοι οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται σε 45 μέρες».

 

Ο κ. Λοβέρδος παραδέχτηκε επίσης ότι «με τη συνταγογράφηση δεν πάει καλά το πράγμα».

 

 

 

  • Ο Α. Λοβέρδος στον Α984:

«Σε επιτάξεις και παρεμφερείς απόπειρες δεν πρόκειται να προσφύγω», δήλωσε ο υπουργός Υγείας , στον Α984 σε ερώτηση πως θα απαντήσει το υπουργείο αν οι φαρμακοποιοί επιμείνουν στις κινητοποιήσεις. Όπως είπε, η πολιτεία αντιτάσσει τις νόμιμες απαντήσεις.

 

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση του κλάδου, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι «το υπουργείο έβαλε κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί να ανοίγει φαρμακείο μη φαρμακοποιός και το είπα στο υπουργικό συμβούλιο, γιατί στη συζήτηση άνοιξε τέτοιο θέμα και από την πλευρά κυβερνητικών παραγόντων και από τους δανειστές».

 

Πρόσθεσε για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών «Στην ταλαιπωρία που υποβάλουν τους ασφαλισμένους βλέπω κινδύνους. Τίθεται θέμα υγείας όταν ένας 75χρονος περιμένει 3 ώρες στην ουρά».

 

Αναφορικά με την πρακτική των φαρμακείων να μην δέχονται την κάλυψη στα φάρμακα από τον ΟΠΑΔ και να ζητούν από τους ασφαλισμένους να τα πληρώνουν μετρητοίς, ο κ. Λοβέρδος είπε πως θα απαντήσει με κοινωνικό μέτρο, το οποίο επεξεργάστηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και θα το δημοσιοποιήσει το απόγευμα.

 

 

 

Ο υπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτιά του

 

Σε τηλεοπτική εκπομπή του Alter με τον Γ. Αυτιά ο κ. Λοβέρδος και μετά από μια πέραν του ημίωρου ναρκισσιστική περιπλάνηση στα πεπραγμένα του, αποφάσισε να μιλήσει για τα φαρμακεία, λέγοντας ευθαρσώς πως κάνουν λάθος οι φαρμακοποιοί που νομίζουν ότι το Υπουργείο με το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Ο ίδιος, λέει, μονόγραψε με το χέρι πάνω στο σχέδιο νόμου διευκρίνηση που περιγράφει πως μόνο φαρμακοποιοί θα έχουν το δικαίωμα.

 

Ο εμπαιγμός του κλάδου είναι άνευ προηγουμένου. Δεν απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε ο κ. Λουράντος για το αν επιθυμεί τα 5-6.000 φαρμακεία που θα ανοίξουν σίγουρα με αυτό το νόμο. Εξεπλάγην από τον αριθμό και δήλωσε πως αποκλείεται να ανοίξουν παραπάνω φαρμακεία! Απείλησε δε πως, αν κόψει ο φαρμακοποιός που είναι καταχρεωμένος την πίστωση στα ταμεία και πάθει έστω και ένας ασφαλισμένος κάτι, θα δούμε το άλλο πρόσωπο του υπουργείου υγείας αλλά και του εργασίας!

 

Ίδωμεν…

 

 

Ένας σύμβουλος επικρατείας μιλά στην «Καθημερινή (21/1/2011) για το «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος:

 

"Κύριε διευθυντά,

 

Στην «Κ» της 6.1.2011 δημοσιεύθηκε επιστολή της αυτοχαρακτηριζόμενης ως «άστεγης» φαρμακοποιού κ. Καίτης Τριανταφύλλου, η οποία, ισχυριζόμενη ότι στην Ελλάδα «δεν λέγονται όλες οι αλήθειες», υπαινίσσεται, προφανώς, ότι η μόνη αλήθεια όσον αφορά τις άδειες φαρμακείων είναι εκείνη που προβάλλει στην επιστολή της, ότι δηλαδή ο «άστεγος φαρμακοποιός «θα πρέπει να ψάξει για τον υπό συνταξιοδότηση… ο οποίος θα πρέπει να είναι άτεκνος… να του πληρώσει ένα ποσό...» για να πάρει την άδειά του.

 

Όμως και αυτά που γράφει η κ. Κ.Τ. είναι η μισή αλήθεια ή μία μόνον όψη αυτής. Διότι η άλλη μισή αλήθεια που αιδημόνως αποκρύπτεται από τους «φαρμακογραφούντες» είναι ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια της ισχύουσας φαρμακευτικής νομοθεσίας συντέλεσαν στο να ιδρυθούν φαρμακεία σε πάρα πολλά χωριά και μικρά νησιά της πατρίδας μας που παρείχαν εχέγγυα βιωσιμότητας, με συνέπεια να επιτυγχάνεται, όπως επιβάλλει το γενικό συμφέρον, η κάλυψη φαρμακευτικώς όλης της χώρας και όχι μόνο των αστικών κέντρων.

 

Επομένως, εάν με τα ισχύοντα πληθυσμιακά κριτήρια δεν είναι δυνατή η ίδρυση νέου φαρμακείου σε κάποιο αστικό κέντρο, είναι κατά πάντα δυνατή η ίδρυσή του σε κάποιο χωριό. Ίσως, δε, θα έπρεπε να μελετηθεί η δυνατότητα μεταφοράς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, του φαρμακείου του χωριού στην πλησιέστερη πόλη (π.χ. όταν συνταξιοδοτηθεί κάποιος φαρμακοποιός της πόλης ή μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας σε χωριό, κάτι παρεμφερές με ό,τι ισχύει για το αγροτικό των νέων γιατρών).

 

Δεν πρέπει να παροράται ότι, όταν η δικτατορία το 1968 κατάργησε τα πληθυσμιακά κριτήρια και άφησε απολύτως ελεύθερη την ίδρυση φαρμακείων, ελπίζοντας ότι θα βελτιωθεί η φαρμακευτική κάλυψη όλης της χώρας με την ίδρυση φαρμακείων έστω στα κεφαλοχώρια, ιδρύθηκαν φαρμακεία μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα όχι δε και στα χωριά, γι' αυτό και μετά από λίγο καιρό επανήλθαν τα πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτά είναι ένα μέρος της άλλης μισής αλήθειας που, ίσως σκοπίμως, αποσιωπάται.

 

Ένα άλλο μέρος της αλήθειας είναι ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε, πρόσφατα, σε δίκη στην οποία μάλιστα παρενέβη και η χώρα μας, ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο.

 

Το ζήτημα των αδειών των φαρμακείων φαίνεται ότι δεν είναι απλό, ώστε ο καθένας μας να έχει «τη μισή αλήθεια». Ακόμη και ο κ. Στ. Μάνος σε άρθρο του στην «Κ» μας παρουσίασε μέρος της αλήθειας με αναφορά στα όσα ισχύουν μόνο στη Σουηδία, όχι δε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά κι αυτή η «αλήθεια» ήταν ελλιπής», όπως κατεδείχθη από επιστολή κάποιου φαρμακοποιού, διότι είχε παραλείψει να μας ενημερώσει ότι στη Σουηδία τα περισσότερα φαρμακεία είναι κρατικά.

 

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που είναι ενδεχόμενο να προκύψει λόγω «Καλλικράτη» είναι να θελήσει φαρμακοποιός κάποιου χωριού κοινότητας που συνενώθηκε με μεγάλο δήμο να μεταφέρει το φαρμακείο του στην πόλη-έδρα του δήμου, αφού πλέον και αυτό γίνεται φαρμακείο του συγκεκριμένου νέου δήμου.

 

Θέλω να πιστεύω, κ. διευθυντά, ότι η υπό τον τ. αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Μ. Βροντάκη συσταθείσα επιτροπή θα έλαβε υπόψη της όλα τα ισχύοντα και στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. και θα πρότεινε την προσήκουσα λύση, ώστε και τα χωριά μας να μη στερηθούν το φαρμακείο τους και οι «άστεγοι» φαρμακοποιοί να «στεγαστούν» καλύτερα, διότι Ελλάδα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν είναι μόνον η Αθήνα, στα δεδομένα της οποίας προφανώς αναφέρεται η επιστολογράφος, αλλά και τα χωριά και νησιά της επαρχίας.

 

Γεωργιος Σπ. Σγουρογλου Δ.Ν. - Σύμβουλος Επικρατείας ε.τ.

 

 

 

  • Συνέντευξη του Γραμματέα του Φ. Σ. Ηρακλείου, Αριστοτέλη Σκουντάκη, στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (21/1/2011):

"1.Γιατί οι φαρμακοποιοί προχώρησαν σε απεργία;

 

Οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου και όλης της Ελλάδας απεργούν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο γκρέμισμα του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης, που θα επέλθει με την εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Η υποτιθέμενη βελτίωση των όρων για την άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στον ασθενή και τον ασφαλισμένο, αντιθέτως βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

 

2. Γιατί το λέτε αυτό;

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς. Η προοπτική αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι η διακίνηση του φαρμάκου από άτομα ή εταιρείες οι οποίοι αποβλέπουν μόνο στο κέρδος και χωρίς καμία επιστημονική επάρκεια , θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 

3. Τι ακριβώς προβλέπει το νέο νομοσχέδιο;

 

Όπως είπα, αίρονται όλοι οι ιδιοκτησιακοί περιορισμοί για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου. Επίσης μειώνεται το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση νέου φαρμακείου, από 1 φαρμακείο προς 1500 κατοίκους σε 1 φαρμακείο προς 1000 κατοίκους. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των φαρμακείων και όπως είχε πει ο κ Λοβέρδος, σε αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και άνοιγμα των φαρμακείων κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

 

4. Εσείς που διαφωνείτε;

 

Διαφωνούμε με την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, για τον λόγο που σας εξήγησα παραπάνω. Όσον αφορά το ωράριο και την πλήρη απελευθέρωσή του, είναι φυσικώς αδύνατον για έναν φαρμακοποιό να βρίσκεται στο φαρμακείο του 60 ώρες την εβδομάδα. Πέρα από την παραβίαση του δικαιώματος μας σε 8ωρο πενθήμερο ωράριο, υπάρχει και θέμα με την ασφάλεια στην χορήγηση του φαρμάκου. Δεν μπορεί ένας φαρμακοποιός να εργάζεται συνεχώς για πολλές ώρες χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Μπαίνει και θέμα προστασίας της υγείας των ασθενών από πιθανά λάθη. Να έχετε υπόψη ότι στον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακείων στην Ελλάδα εργάζεται ένας φαρμακοποιός ο οποίος προφανώς δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτό 24 ώρες το 24ωρο.Εξάλλου τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών για φάρμακα την ώρα που είναι κλειστά τα υπόλοιπα φαρμακεία.

 

Επίσης η μείωση του πληθυσμιακού ορίου και το άνοιγμα υπεράριθμων φαρμακείων δεν συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα ήδη έχουμε 12000 φαρμακεία, 1 φαρμακείο περίπου ανά 920 κατοίκους. Η διασπορά των φαρμακείων σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι ομοιόμορφη και εξασφαλίζεται από το σημερινό πληθυσμιακό όριο. Περισσότερα φαρμακεία θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις . Έχετε υπόψη σας ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός φαρμακείων όσο στην Ελλάδα.

 

Να σας υπογραμμίσω ότι οι φαρμακοποιοί ζητούν να ισχύσει στη Ελλάδα ότι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει η ιδιοκτησία του φαρμακείου αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς, ισχύει συγκεκριμένο ωράριο και όλα αυτά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον κανόνα που ισχύει στην Ευρώπη. Η παραπληροφόρηση δυστυχώς εκπορεύεται και από την κυβέρνηση.

 

Το μνημόνιο και τα μέτρα για τα φαρμακεία αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης και όχι της τρόικας. Επομένως καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με νέα μέτρα για το φαρμακείο τα οποία δυστυχώς υπαγορεύονται από επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την κυβέρνηση με σκοπό να κερδοσκοπήσουν στο φάρμακο.

 

5.Το ιδιοκτησιακό λοιπόν αποτελεί την κύρια διαφωνία σας;

 

Όχι μόνο. Υπάρχει διαφωνία και για το θέμα των εκπτώσεων που θα παρέχουμε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συμφωνήσαμε με την παροχή εκπτώσεων για να συμβάλλουμε και εμείς στην ανακούφιση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Όμως είναι δίκαιο αυτές οι εκπτώσεις να είναι ανάλογες προς αυτές που θα δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και η βιομηχανία.

 

Να σας εξηγήσω.

 

Το φάρμακο έχει μία λιανική τιμή στην οποία η συμμετοχή της βιομηχανίας είναι περίπου 63% και του φαρμακοποιού περίπου 23%, δηλαδή σε ένα φάρμακο που κοστίζει 100 ευρώ, η βιομηχανία εισπράττει 63 ευρώ και ο φαρμακοποιός 23 ευρώ.

 

Ζητά λοιπόν η κυβέρνηση 3% έκπτωση από τη βιομηχανία, και από τους φαρμακοποιούς το νομοσχέδιο ζητά μεσοσταθμικά 4,5%. Καταλαβαίνετε ότι εδώ παραβιάζεται η αναλογικότητα. Ή τα φαρμακεία θα παρέχουν 1% έκπτωση ή η βιομηχανία πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη έκπτωση. Δυστυχώς η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών εις βάρος των φαρμακείων, των ασφαλιστικών ταμείων, και των ασφαλισμένων.

 

Συμφωνούμε λοιπόν να παρέχουμε εκπτώσεις αλλά σε αναλογία με την έκπτωση που θα παρέχει η βιομηχανία, και εφόσον βέβαια πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία εμπρόθεσμα τα φαρμακεία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως ο ΟΠΑΔ, (ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων) τα οποία δεν έχουν εξοφλήσει οφειλές από το Μάρτιο του 2010. Η συμβολή μας στην στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων είναι λοιπόν πολύπλευρη και διαχρονική. Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό και δια του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, διαβεβαίωσε ψευδώς προ ενός μηνός ότι θα τακτοποιούσε τις οφειλές του ΟΠΑΔ. Την ίδια διαβεβαίωση δίνουν εδώ και 2 χρόνια. Δυστυχώς οι φαρμακοποιοί είναι ακόμα απλήρωτοι και αναγκάζονται να δανείζονται από τις τράπεζες για να διατηρήσουν τα φαρμακεία τους ανοιχτά.

 

6. Μέχρι πότε θα απεργήσετε;

 

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν μέχρι να τροποποιηθεί ή να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πολύ πιθανόν να γίνει στην περίπτωση που το υπουργείο δεν δεχτεί το διάλογο και την εφαρμογή όσων ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία . Ζητούμε να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους φαρμακοποιούς. Η δική τους φαρμακευτική περίθαλψη βρίσκεται σε κίνδυνο και αμφισβητείται από την κυβέρνηση το δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο. Επομένως τους ζητούμε να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας”.

 

 

 

  • ΣΕΒ: «Σύμπτωμα του πελατειακού κρατικού προστατευτισμού τα κλειστά επαγγέλματα» (Το Βήμα, 20/1/2011)

Επίθεση στις «συντεχνιακές ηγεσίες» -όπως τις χαρακτηρίζει- για τις αντιδράσεις τους σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εξαπολύει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη».

 

Άλλωστε ο ΣΕΒ τονίζει ότι η ύπαρξη 150 και πλέον κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί «μοναδικό παράδοξο για μία χώρα-μέλος της σύγχρονης Ευρώπης» ενώ την ύπαρξη του φαινομένου αυτού θεωρεί «βασικό σύμπτωμα του πελατειακού κρατικού προστατευτισμού που έφερε τον τόπο μας στο χείλος της χρεοκοπίας».

 

Ωστόσο, μάλλον υπερβολική θεωρεί και την θέση της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση των αγορών θα φέρει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, συμπληρώνοντας ότι «ούτε αποτελεί, βέβαια, το μαγικό κλειδί για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι».

 

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ αναφέρει: «Η ύπαρξη 150 και πλέον κλειστών επαγγελμάτων σε μία κατ' όνομα ανοιχτή οικονομία, αποτελεί μοναδικό παράδοξο για μία χώρα-μέλος της σύγχρονης Ευρώπης. Είναι βασικό σύμπτωμα του πελατειακού κρατικού προστατευτισμού που έφερε τον τόπο μας στο χείλος της χρεοκοπίας».

 

«Η απελευθέρωση των αγορών και των ευκαιριών, είναι αναγκαία συνθήκη οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού».

«Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προφανώς δεν φέρνει την καταστροφή, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη και τα ίδια τους τα μέλη, οι συντεχνιακές ηγεσίες. Ούτε αποτελεί, βέβαια, το μαγικό κλειδί για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι».

 

«Θα διαμορφώσει ωστόσο πεδία νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους που διψούν για δημιουργική δράση. Και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία εργασιακής νοοτροπίας και αντίληψης βασισμένης στην τόλμη και την πρωτοβουλία» προσθέτει.

 

«Έχει έρθει εξ ανάγκης η ώρα να απαλλαγούμε από τον ιδιότυπο επαγγελματικό-εργασιακό ''μεσαίωνα'', τον οποίον μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να θίξει» καταλήγει ο ΣΕΒ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας