Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021

24/6/2022 4:41:31 πμ
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι δαπάνες για την υγεία και τα φάρμακα που δεν καλύπτει το κράτος, καλύπτονται τελικά είτε από τη βιομηχανία είτε από τις ίδιες τις τσέπες των καταναλωτών, όπως σημείωσε ο 'Αγγελος Τσακανίκας, παρουσιάζοντας δεδομένα από τη μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
  • Στα 15,7 δισ. ευρώ ήταν η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, με τα 9,7 δισ. ευρώ να αφορούν τις δημόσιες δαπάνες.
  • Οι μηνιαίες δαπάνες υγείας των νοικοκυριών σημείωσαν το 2021 αύξηση στο 8% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών του 2020, και εκτιμώνται στα 105,9 ευρώ.
  • Μείωση κατά 60,8% στη δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη από το 2009 με τη συμμετοχή της βιομηχανίας να αυξάνεται στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 31%, με τη συμμετοχή της βιομηχανίας να αυξάνεται κατά 386% και των ασθενών κατά 56%.
  • Στα αποζημιούμενα φάρμακα η συμμετοχή των ασθενών το 2021 εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ, ενώ οι πολίτες επέλεξαν να πληρώσουν 521 εκατ. ευρώ για φάρμακα που αποζημιώνονται.
  • Για τα ΜΗΣΥΦΑ, οι πολίτες πλήρωσαν το 2021 308 εκατ. ευρώ, ενώ για φάρμακα της αρνητικής λίστας πλήρωσαν 129 εκατ. ευρώ.
  • 1 στα 3 φάρμακα ήταν γενόσημο, καθιστώντας τη διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα χαμηλή μεν σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε πολύ καλύτερη θέση δε από το 2012 (από 18,6% έφτασε το 36,2%). 
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ένας πολύ δυναμικός κλάδος, που σχεδόν διπλασίασε την παραγωγή του και αύξησε την απασχόληση, έχει σημαντική δραστηριότητα Έρευνας & Ανάπτυξης, ενώ από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση έχει απορροφήσει την οποιαδήποτε αύξηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσηςΣχετικά άρθρα

Μητρώο Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου: Συνεχίζει να λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία
Αλλά μετά από έξι χρόνια χρειάζεται πλέον οικονομική βοήθεια
Janssen Ελλάδος: Νέα εκστρατεία βάζει στο επίκεντρο την κατάθλιψη
Με εμπεριστατωμένο ενημερωτικό υλικό, συμβουλές και καθοδήγηση σε ασθενείς και φροντιστές