Συγγραφέας: Μανώλης Μιτάκης Ενώ είμαστε συνηθισμένοι στην ιδέα ότι τα φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ως εκ τούτου το συζητούμε με τον γιατρό μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας, δεν είμαστε εξίσου ενήμεροι για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων. Γραμμένο με τη μορφή εύχρηστου οδηγού, απαντά σε όλα τα πιθανά ερωτήματα σε σχέση με τη συνδυασμένη λήψη φαρμάκων και τροφίμων.
Συγγραφέας: Μανώλης Μιτάκης |
Πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι γιατροί συνιστούν στα άτομα που λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα τους να αποφεύγουν την ταυτόχρονη κατανάλωση γκρέιπ φρουτ, καθώς ο συνδυασμός αυτός μπορεί να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Πόσοι όμως από εμάς που μπορεί να παίρνουμε ιβουπροφένη (αναλγητικό για τη λήψη του οποίου δεν απαιτείται συνταγή γιατρού), γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός της με τροφές που περιέχουν κουμαρίνη (βερίκκοκα, φασόλια, φράουλες) μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία; Ή ακόμη πως η συνδυασμένη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων και σκόρδου μπορεί να ενισχύσει τα υποτασικά φαινόμενα;
Εν ολίγοις, ενώ είμαστε συνηθισμένοι στην ιδέα ότι τα φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ως εκ τούτου το συζητούμε με τον γιατρό μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας, δεν είμαστε εξίσου ενήμεροι για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων.
Επειτα από μια μικρής έκτασης κατατοπιστικότατη εισαγωγή, το κύριο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις εν λόγω αλληλεπιδράσεις. Εξετάζονται με αλφαβητική σειρά όλες οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (και όχι μόνο). Για καθεμία ουσία δίνονται, με τη μορφή πίνακα, οι τροφές που αλληλεπιδρούν με αυτήν γενικά και στη συνέχεια οι ωφέλιμες και οι βλαπτικές. Ακολουθούν η επεξήγηση της σχέσης φαρμάκου - τροφής (πχ. η ταυτόχρονη λήψη αμπικιλλίνης με τροφές και ροφήματα όξινου pΗ μπορεί να οδηγήσει σε αδρανοποίηση του αντιβιοτικού λόγω...), φαρμακολογική συμβουλή (π.χ. συστήστε στον άρρωστο να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αγωγής με...) και διαιτολογική συμβουλή (π.χ. κατά τη διάρκεια της αγωγής με αντιθυρεοειδικό φάρμακο, συστήστε στον ασθενή να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε ιώδιο, ψάρια και θαλασσινά, και να μη χρησιμοποιεί στη μαγειρική θυμάρι, κόκκινο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι).
Στο τέλος κάθε σελίδας - ενότητας υπάρχουν εικονίδια τα οποία δίνουν κωδικοποιημένη την πληροφορία που υπάρχει παραπάνω. Ετσι, με μια ματιά ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει αν η αλληλεπίδραση φαρμάκου - τροφής μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του, ποια στιγμή σε σχέση με το γεύμα μπορεί να λάβει το φάρμακο (πριν, μετά, κατά τη διάρκεια), αν μπορεί να λαμβάνει υγρά μαζί με το φάρμακο, αν μπορεί να καταναλώνει αλκοόλ και καφέ και, τέλος, αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί σε περίοδο θηλασμού.
Το πόνημα ολοκληρώνεται με μια σειρά από παραρτήματα και ευρετήρια τα οποία το καθιστούν εξαιρετικά εύχρηστο.
Εξίσου εύχρηστο είναι το δεύτερο βιβλίο το οποίο όμως αφορά πολύ λιγότερους ανθρώπους: τρία στα 100 νεογέννητα εμφανίζουν ανεπάρκεια του ενζύμου g6pd και αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητα στη λήψη ορισμένων φαρμάκων και τροφών. Ειδικότερα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως και η κατανάλωση κουκιών μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά (τα οποία είναι ασυμπτωματικά) σε οξεία αιμόλυση και θάνατο.
Τα παραπάνω βιβλία δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από τις εκδόσεις Φαρμακευτικός Κόσμος. Τηλ. 210 2829.552 και 210 2843.871 (στις τιμές συμπεριλαμβάνoνται ο ΦΠΑ και τα έξοδα αποστολής).
Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα (Κυριακή 31 Μαΐου 2009), Ιωάννα Σουφλέρη |
|