Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο αντιγριπικό εμβόλιο & νέα ινσουλίνη συνιστά ο ΕΜΑ

29/6/2026, πριν από 59 λεπτά
Και ξεκινά αξιολόγηση για πιθανώς καρκινογόνο αντιβιοτικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επιτροπή CHMP του EMA συνιστά τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας εντός Ε.Ε. σε έξι νέα φάρμακα.

 

Μεταξύ αυτών είναι το νέο αντιγριπικό εμβόλιο της Seqirus Netherlands (Aujemflu) που προορίζεται για χρήση από άτομα 50 ετών και άνω. Επίσης προωθείται ένα νέο σκεύασμα ινσουλίνης μακράς διαρκείας (insulin efsitora alfa) για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 από την Eli Lilly και μια νέα επιλογή για τους ασθενείς με Πάρκινσον από την Zambon με τον συνδυασμό levodopa / carbidopa σε σκληρές κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης.

 

Η λίστα συμπληρώνεται από δύο βιο-ομοειδή, το denosumab της Ascend για οστικά προβλήματα καρκινοπαθών και το pegfilgrastim της Qilu Pharma για την ουδετεροπενία, καθώς και από το trofinetide της Acadia Pharmaceuticals που συνιστάται μετά από επαναξιολόγηση για τα νευροσυμπεριφορικά συμπτώματα του συνδρόμου Rett.

 

Η CHMP αποφάσισε επιπλέον να ανακληθεί η άδεια του avacopan (για δύο τύπους πολυαγγειίτιδας), διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν εσφαλμένα και παραπλανητικά τα δεδομένα της κλινικής μελέτης, στην οποία βασίστηκε η έγκριση. Τέλος, ξεκινά ανασκόπηση του αντιβιοτικού με rifampicin Rifadin 20mg/ml λόγω ανησυχίας για την περιεκτικότητα σε diethanolamine (DEA) που θεωρείται καρκινογόνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 από 6 ετών και άνω
Μαζί με άλλα 11 νέα φάρμακα που συνιστά ο ΕΜΑ






Σχετικά άρθρα

Νέα πανευρωπαϊκή έρευνα για τα καλλυντικά
Διεξήχθη από την Cosmetics Europe σε 6 χιλιάδες καταναλωτές
Τσιμπήματα υμενόπτερων
Από την ήπια δερματική αντίδραση στην αναφυλαξία & τη θεραπευτική αντιμετώπιση
H Χάρτα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε «5+1» άξονες
Μεγάλη πρωτοβουλία με παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας για το αναπνευστικό σύστημα
Pierre Fabre Laboratories: Σημαντική θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή CHMP
Στην πρώτη και μοναδική συνδυαστική θεραπεία για καρκινοπαθείς ασθενείς με μετάλλαξη BRAFV600E