Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Υποχρεωτική αναγραφή αναλυτικών πληροφοριών στα φάρμακα, σχετικά με επιδράσεις στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό

29/5/2008
Πρόταση της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η παράθεση αναλυτικών πληροφοριών σχετικά με τη δράση κάθε φαρμακευτικού προϊόντος κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα μπορεί να παρέχει σε γιατρούς και καταναλωτές, σύμφωνα με την FDA, τη δυνατότητα αξιολόγησης όλων των παραγόντων και των γνωστών ή πιθανών κινδύνων από τη χρήση των φαρμάκων, έτσι ώστε να γίνεται η απαραίτητη σύγκριση οφέλους-κινδύνου σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων.

Την υποχρεωτική αναγραφή στο φύλλο οδηγιών χρήσης όλων των νέων φαρμάκων, αναλυτικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, προτείνει η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην πρόταση αυτή οδηγήθηκε αφενός από την ανυπαρξία ή την έλλειψη σαφών και κατατοπιστικών στοιχείων σε πολλά φάρμακα, αναφορικά με ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια της εγκύου και του εμβρύου (ή του βρέφους), και αφετέρου από τον αυξημένο αριθμό φαρμάκων, τα οποία μπορεί να λαμβάνει μια γυναίκα για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την κυοφορία ή για την αντιμετώπιση λοιπών παθήσεων και καταστάσεων.

Υπολογίζεται ότι στην Αμερική οι έγκυες γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 3 με 5 συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, για την αντιμετώπιση επιπλοκών αλλά και για τη θεραπεία ανεξάρτητων χρόνιων παθήσεων, όπως το άσθμα ή η κατάθλιψη. Για πολλά από τα σκευάσματα αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις ακριβείς επιδράσεις τους στον οργανισμό της γυναίκας, του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει, ενώ σε κάποια φάρμακα περιγράφονται πολύ γενικευμένα κάποια στοιχεία. Η παράθεση αναλυτικών πληροφοριών σχετικά με τη δράση κάθε φαρμακευτικού προϊόντος κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα μπορεί να παρέχει σε γιατρούς και καταναλωτές, σύμφωνα με την FDA, τη δυνατότητα αξιολόγησης όλων των παραγόντων και των γνωστών ή πιθανών κινδύνων από τη χρήση των φαρμάκων, έτσι ώστε να γίνεται η απαραίτητη σύγκριση οφέλους-κινδύνου σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων.

Η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων προτείνει συγκεκριμένα την ύπαρξη τριών ξεχωριστών στηλών στο φύλλο οδηγιών χρήσης των σκευασμάτων, σε καθεμία από τις οποίες θα περιγράφονται στοιχεία σε σχέση με το φάρμακο, που αφορούν αντίστοιχα την υγεία της εγκυμονούσας γυναίκας, την υγεία του εμβρύου και την υγεία του βρέφους που θηλάζει. Με την πρόταση αυτή, η οποία χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από ιατρικούς κύκλους και από οργανώσεις πολιτών στην Αμερική, η FDA πιστεύει ότι θα διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η ομαλή πορεία και η έκβαση των 6 εκατομμυρίων περίπου περιστατικών εγκυμοσύνης στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δυναμικές επενδύσεις για τους τομείς Υγείας και Συμπληρωμάτων Διατροφής


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν