Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέαΥψηλές οι γνώσεις των Επαγγελματιών Υγείας για τα αντιβιοτικά

20/11/2019 5:24:42 μμ
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επέλεξε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) για να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα έρευνας για τις γνώσεις και τις στάσεις των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη αντοχής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αυτά, το 89% των ερωτηθέντων εργαζομένων στον τομέα της υγείας αναγνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ συνταγογράφησης, χορήγησης αντιβιοτικών και της εμφάνισης και αύξησης της αντοχής στα αντιβιοτικά, ενώ το ίδιο ποσοστό συμφώνησε ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή τροφίμων συμβάλλει στην αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά από τους ανθρώπους.

Ωστόσο το 43% των συνταγογράφων γιατρών δήλωσε ότι είχε συνταγογραφήσει αντιβιοτικά τουλάχιστον μία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και όταν θα προτιμούσε να μην το κάνει, ενώ μόνο το 58% δήλωσε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
Ειδικότερα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφώνησαν ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αντοχής στα αντιβιοτικά ήταν υψηλότερο σε όσους εργάζονταν σε χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης (65%) από όσους εργάζονταν σε νοσοκομεία (56%) και σε άλλους χώρους, όπως φαρμακεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης (55%).

Με αφορμή τις πανευρωπαϊκές δράσεις για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά (18-24 Νοεμβρίου), στις οποίες συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), η πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) Δέσποινα Μακριδάκη δήλωσε:
«Ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των "προστατευόμενων" αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις. Υπάρχει ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση αναφορικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους». 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum πιστεύει σε ένα καινοτόμο και μοντέρνο μοντέλο
Με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων


Σχετικά άρθρα

Σε σύμβαση με την Gilead προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για να εξασφαλίσει πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία της COVID-19
Pfizer και η BioNTech: Ξεκινούν τελικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του SARS-COV-2
Εάν εγκριθεί θα παραδοθούν 100 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2020
COVID-19: Έξι φαρμακευτικές εταιρείες ανταλλάσσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη των φαρμάκων τους
Στόχος η αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς τους, αν πάρουν έγκριση
Η COVID-19 θα αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο
Σύμφωνα με άρθρο στο Science