Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Υπάρχει τελικά όριο στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής;

29/6/2018 10:45:40 πμ
Νέα μελέτη δείχνει ότι μετά τα 105 χρόνια, η πιθανότητα θανάτου σταθεροποιείται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο γηραιότερος γνωστός άνθρωπος υπήρξε η γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 122 ετών το 1997.

Όπως φαίνεται και λογικό, η πιθανότητα θανάτου αυξάνει όσο περνούν τα χρόνια. Έτσι, στα 90 του χρόνια έχει κανείς μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει μέσα στο επόμενο διάστημα από ό,τι στα 40.

Αυτό διαπιστώθηκε και από μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από δημογράφους των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (των ΗΠΑ) και του Σαπιέντσα της Ρώμης στην Ιταλία.


Αυτό όμως που δεν περίμεναν να διαπιστώσουν οι ερευνητές ήταν ότι η θεωρία αυτή ισχύει μέχρι τα 80 έτη. Η πιθανότητα θανάτου μεγαλώνει μεν με αύξοντα ρυθμό έως τα 80 (διπλασιάζεται περίπου κάθε οκτώ χρόνια), μετά τα 105 χρόνια δε η πιθανότητα σταθεροποιείται.


Έτσι, ένας άνθρωπος 110 ετών έχει την ίδια πιθανότητα επιβίωσης με κάποιον 105-109 ετών και αυτή η πιθανότητα είναι περίπου 50% να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο ή να ζήσει άλλο ενάμιση χρόνο.


Τα πορίσματα αυτά, που προέκυψαν μετά από μελέτες σε 3.836 υπεραιωνόβιους Ιταλούς που ήσαν 105 ετών και άνω (μόνο οι 463 άνδρες), οδηγούν στο συμπέρασμα –σύμφωνα με τους ερευνητές– ότι «δεν υπάρχει κανένα σταθερό όριο στην ανθρώπινη ζωή».


Προσθέτουν δε ότι «πολύ λίγοι από εμάς πρόκειται βέβαια να φθάσουν σε τόσο προχωρημένες ηλικίες, όμως το γεγονός ότι η πιθανότητα θανάτου δεν χειροτερεύει συνεχώς, δείχνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την επιβίωσή μας μετά τα 90. Αυτή είναι μια πολύτιμη και ενθαρρυντική ανακάλυψη».


Εξάλλου, και πάλι σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν τα 105 με το πέρασμα του χρόνου.


Έτσι, ορισμένοι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι στο μέλλον ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα γιορτάζουν τα 100ά γενέθλιά τους, άλλοι όμως επιστήμονες αντέτειναν ότι ακόμη κι αν όντως η πιθανότητα θανάτου μένει η ίδια μετά τα 105, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα φυσικό όριο στην ανθρώπινη ζωή.

Και κάτι αξιοσημείωτο: ενώ ο καρκίνος αποτελεί συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ των 70 και των 95 ετών, ελάχιστοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο μετά τα 100… 


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους