Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Υπάρχει ανάγκη για νέα φάρμακα κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

11/7/2023 10:12:38 μμ
Astellas και Bayer ανάμεσα στις εταιρείες που επενδύουν σε αυτήν την αγορά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν και χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, η έρευνα των θεραπειών κατά των συμπτωμάτων της νόσου δεν προχωρά με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έως το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός των εμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών θα είναι περίπου 1,2 δισ., με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται ετησίως κατά 47 εκατομμύρια. Το «παράδοξο» όμως είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής PhRMA, επί του παρόντος μόνο 6 φάρμακα για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης βρίσκονται σε ανάπτυξη, τη στιγμή μάλιστα που μελετώνται 200 θεραπείες για γυναικολογικούς καρκίνους και 34 για ξηροφθαλμία.

Οι μη ορμονικές θεραπείες πρωταγωνιστούν στην έρευνα

Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως δείχνουν οι επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει η τάση να δοκιμάζονται φάρμακα που έρχονται να δώσουν μια εναλλακτική λύση πέρα από τις ορμονικές θεραπείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη χρονιά η Astellas Pharma έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ για τη μη-ορμονική θεραπεία με fezolinetant, η οποία στις μελέτες μείωσε στο μισό τα επεισόδια εξάψεων μετά από 12 εβδομάδες για το 60% των γυναικών που το δοκίμασαν. 

Στο 30% των γυναικών οι εξάψεις μειώθηκαν κατά 75%, ενώ εξαφανίστηκαν σε ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 10%. Το fezolinetant είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο που δρα μπλοκάροντας τη νευροκινίνη 3 (ΝΚ3), η οποία βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Astellas, και η Bayer εργάζεται σε ένα νέο φάρμακο με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, το elinzanetant, το οποίο βρίσκεται σε μελέτες φάσης 3. Προς το παρόν έχει δείξει μια στατιστικά σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση της εμφάνισης αλλά και της σοβαρότητας των εξάψεων, ωστόσο τα πρώτα συμπεράσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2024.

Σε νέα φάρμακα για την εμμηνόπαυση επενδύει και η αμερικανική εταιρεία με εξειδίκευση στη γυναικεία υγεία, Daré Bioscience, δοκιμάζοντας μία ορμονική και μία μη ορμονική θεραπεία για τις εξάψεις, καθώς και ένα σκεύασμα για την κολπική ατροφία με βάση την ταμοξιφαίνη. Σε ανάλογες έρευνες δραστηριοποιείται και η ιαπωνική Mitsubishi Tanabe Pharma με ένα φάρμακο φάσης 2 για τις εξάψεις. 

Τέλος, σημειώνεται ότι σημαντική ανάπτυξη διαφαίνεται στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τη γυναικεία υγεία (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τηλε-υγείας). Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Pharma Voice, το 60% των νεοφυών επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου ξεκίνησαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη