Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Υπ. Υγείας: Σκέψεις για απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ

6/2/2012
Α. Λοβέρδος: «Είναι ένα ενδεχόμενο που το εξετάζουμε θετικά»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
1. Ελεύθερα θα μπορούν να τιμολογούνται -όπως όλα δείχνουν- πολύ σύντομα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθώς ο υπουργός Υγείας μετά από πιέσεις πολλών φαρμακευτικών εταιρειών προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ενώπιον των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανιών: «είναι ένα θέμα που μπορούμε να το δούμε και το βλέπω θετικά».

Η ελεύθερη τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ αναμένεται να αλλάξει πλήρως τις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που καταναλώνουν καθημερινά οι Έλληνες. Τα σκευάσματα που αγοράζονται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού είχαν μέχρι τώρα καθορισμένες τιμές. Η απελευθέρωσή τους όμως αναμένεται να φέρει αυξήσεις καθώς απαραίτητα και μοναδικά φάρμακα που σήμερα έχουν υψηλές πωλήσεις, αναμένεται να εκτοξευθούν.

Εξάλλου πρόκειται για προϊόντα που διαφημίζονται και οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι έχουν υψηλότερο κόστος διακίνησης. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως λόγω ανταγωνισμού δεν αποκλείεται και να πέσουν οι τιμές ώστε να κυριαρχούν τα φθηνότερα.

Πηγή: iatropedia.gr (3/2/2012)


2. Νέα μέτωπα για την τσέπη ασφαλισμένων και συνταξιούχων ανοίγει καθημερινά η τρόικα, που ζητά τώρα απελευθέρωση των τιμών σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που δίνονται χωρίς συνταγή, όπως παυσίπονα, αλοιφές και κολλύρια.

Όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι το μέτρο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα φέρει αυξήσεις στις τιμές και επιβάρυνση των πολιτών και ζητούν να διασφαλιστεί με συμφωνία, ότι οι νέες τιμές θα ανταποκρίνονται στην κατάσταση της κρίσης, που βιώνει η χώρα μας.

Οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών, όπου δεν υπάρχει κρατικό πλαφόν τιμής, αλλά... τσούζει το κόστος.


Στην Ελλάδα ένα κουτί παυσίπονα κοστίζει 0,70 ευρώ και στη Γερμανία 6 ευρώ. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στη χώρα μας πληρώνουμε για αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη χάπια 1,70 ευρώ, ενώ οι Βρετανοί αγοράζουν τα ίδια χάπια με 13,5 ευρώ.


Πηγή: newskosmos.com (5/2/2012)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην Άννα Μαρία Παπίρη






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τις διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων
Χωρίς τα φαρμακεία θα χάνονταν ζωές
Σύμφωνα με τον D. Hoey, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Κοινοτικών Φαρμακοποιών
Αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ οδηγείται σε πτώχευση για 2η φορά
Αμφίβολο το μέλλον των 1200 καταστημάτων της