Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Υπ. Εργασίας: «Κατά 5% μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ μέσα στο Μάιο»

8/6/2010
Ανακοίνωση για τις πολιτικές της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010, ανακοίνωση με θέμα τα αποτελέσματα των ενεργειών της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, που σύμφωνα με το υπουργείο είναι έως τώρα «ιδιαίτερα θετικά, καθώς η δαπάνη μόνο στο ΙΚΑ μειώθηκε κατά 5% μέσα στο μήνα Μάιο».

 

Η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

 

 

«Επί μήνες στο Υπουργείο Εργασίας ασκούμε πολιτικές για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, περιμένοντας με αγωνία την ημέρα που θα ήμασταν σε θέση να ανακοινώσουμε, επιτέλους, και μετά από δέκα χρόνια, τη μείωση της δαπάνης αυτής.

 

Να σημειωθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ ενώ το 2004 ήταν ακριβώς η μισή, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί, ακόμη, πως στο Βέλγιο, χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, η δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων ήταν για το 2009 2,5 δισ. ευρώ.

 

Στο Υπουργείο Εργασίας ασκήσαμε αμέσως τις εξής πολιτικές :

 

1. Ενεργοποιήσαμε μία σύμβαση για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συμβατικών (γραμμένων σε χαρτί) συνταγών, αφού επιβάλλαμε ενιαίο τύπο συνταγογράφησης για τους γιατρούς όλου του συστήματος. Εξαγγείλαμε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος από 1η Μαρτίου 2010 σε Λαμία και Λάρισα και ολοκληρωτική εφαρμογή του προγράμματος στο ΙΚΑ από 1 Μαΐου. Όλες οι ημερομηνίες τηρήθηκαν. Εξαγγείλαμε ότι και για τα υπόλοιπα Ταμεία μετά από σχετικό διαγωνισμό θα γίνει ο ίδιος έλεγχος και γίνεται προσπάθεια μέσα στο καλοκαίρι να αρχίσει και η εφαρμογή αυτή.

 

2. Εφαρμόζοντας νόμο του 2006 ο οποίος είχε μπει στο συρτάρι απαγορεύσαμε στα ασφαλιστικά Ταμεία να καλύπτουν τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. καραμέλες για το βήχα, επιθέματα κάλων, τσίχλες για το κάπνισμα).

 

3. Επιβάλλαμε να καταβάλλεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ορισμένα φάρμακα που η νομοθεσία το επιτρέπει, απαγορεύοντας κατά την εκτέλεση των συνταγών όταν υπάρχει φάρμακο όπου δεν συμμετέχει ο ασφαλισμένος να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα που εμπεριέχει συμμετοχή του. Για τις δύο αυτές πολιτικές μάλιστα μας επιτέθηκε κόμμα της Αριστεράς στη Βουλή!!!

 

4. Επιβάλλαμε ως ποινή τη διακοπή της συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία για εκείνον τον γιατρό ή φαρμακοποιό που μπαίνει στο «κόλπο» της προκλητής συνταγόγραφησης. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο.

 

5. Κάναμε 22.000 περίπου ελέγχους στην αγορά εργασίας και επιλεκτικούς ελέγχους σε χώρους προκλητής συνταγογράφησης (βλ. πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για ορισμένα εκ των αποτελεσμάτων αυτών των ελέγχων). Στείλαμε 10 περιπτώσεις στον εισαγγελέα και 150 φαρμακεία σε ΣΔΟΕ και ΥΠΕΔΥΦΚΑ για περαιτέρω διερεύνηση.

 

Αποτελέσματα αυτών των πολιτικών ήταν για το ΙΚΑ στο οποίο είναι ασφαλισμένοι οι μισοί περίπου πολίτες (5 εκ.) επιτέλους τον μήνα Μάιο να έχουμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5%!!! από αυτή που καταγράφηκε τον Μάιο του 2009 και κατά 3 περίπου % σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (όπου είχαμε την πρώτη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,5%). Δηλαδή η μείωση είναι επιβεβαιωμένη.

 

Για την θετικότατη αυτή εξέλιξη ενημερώνουμε σήμερα τόσο τους έλληνες πολίτες όσο και την Ε.Ε. διότι η μείωση στα φάρμακα κατά 1,1 δισ. ευρώ για το 2010 αποτελεί υποχρέωση του Προγράμματος Σταθερότητας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιτήρηση. Με την επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ, το Υπουργείο Εργασίας θα πιάσει τους στόχους του μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010.

 

Η βεβαιότητα αυτή προκύπτει από την αποδοτικότητα των πολιτικών μας αλλά και από τη δικαιολογημένη προσμονή μας ότι τον Ιούλιο θα αποτυπωθεί στις στατιστικές με καταφάνερο τρόπο το αποτέλεσμα από την υποκοστολόγηση των τιμών των φαρμάκων στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Οικονομίας (να σημειωθεί ότι η υποκοστολόγηση αυτή λειτούργησε τον Μάιο στο πεδίο του χονδρεμπορίου και μεταφέρθηκε στις πωλήσεις των φαρμακείων τώρα τον μήνα Ιούνιο).

 

Τέλος, γνωστοποιούμε την απόφασή μας από 1.6.2010 (που ελήφθη σε συμφωνία με τους φαρμακευτικούς Συλλόγους ) να μην εκτελούν τα φαρμακεία συνταγές όπου ο γιατρός δεν αναγράφει τον ΑΜΚΑ του (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Στους γιατρούς που δεν εφαρμόζουν αυτή τη νόμιμη υποχρέωσή τους θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα Ταμεία. Πρέπει να γίνει γνωστή η άρνηση ορισμένων γιατρών και η κάλυψή τους από τους Συλλόγους τους να αναγράφουν στις συνταγές τον ΑΜΚΑ τους, ούτως ώστε, όπως επιχειρηματολόγησαν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, να μην προδίδεται η ηλικία τους. Επ΄αυτού ουδέν σχόλιον. Ο νόμος θα εφαρμοστεί.

 

Ας ξέρει, όμως, ο ασφαλισμένος πως η συνταγή στην οποία ο γιατρός δεν αναγράφει το ΑΜΚΑ του, δεν θα εκτελεστεί από τα φαρμακεία.

 

Η εγγραφή του ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη ούτως ώστε ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών να αποκαλύπτει και να προσωποποιεί την προκλητή συνταγογράφηση.

 

Για την πορεία των θετικών αυτών εξελίξεων θα ενημερώνουμε ανά μήνα τη Βουλή των Ελλήνων και τους έλληνες πολίτες».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced