Αυστηρές ποινές σε γιατρούς που συνταγογραφούν παράτυπα και σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων, υψηλά πρόστιμα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, αλλά και δυνατότητα περικοπών των παροχών των Ταμείων, προβλέπουν τροπολογίες που κατέθεσε την Πέμπτη 22/4/2010 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος, στο σχέδιο νόμου για το εργασιακό.
Στο εξής τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου να καθορίζουν ανώτατες τιμές για υλικά επεμβάσεων, οστικά και ενδοαυλικά μοσχεύματα, θεραπευτικά μέσα, αναλώσιμα, υγειονομικά υλικά καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής. Επίσης με αποφάσεις τους μπορούν να αναπροσαρμόζουν τις ήδη καθορισθείσες ανώτατες τιμές από τους κανονισμούς παροχών των κλάδων και τομέων υγείας των φορέων.
Επίσης, για να εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ, να έχουν θεωρηθεί εφόσον ξεπερνούν τα 150 ευρώ αθροιστικά τον μήνα (πέραν αυτού του ορίου θεώρηση θα χρειάζεται και κάθε νέα συνταγή από 50 ευρώ και πάνω), ενώ θεώρηση θα απαιτείται και για υψηλού κόστους εξετάσεις.
Η απόφαση για διακοπή της σύμβασης ή για αποκλεισμό κάθε μελλοντικής συνεργασίας με συμβεβλημένο γιατρό που λειτουργεί παρατύπως εκδίδεται από τον γενικό επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) και είναι δεσμευτική για τις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων. Οι παραβάσεις των γιατρών γνωστοποιούνται και στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Στις κυρώσεις που προβλέπονται για την παράνομη συνταγογράφηση περιλαμβάνονται οι εξής:
- Καταλογισμός της ζημίας που προκαλείται από τη συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 50%.
- Πρόστιμο κυμαινόμενο από 3.000-15.000 ευρώ αναλόγως της συχνότητας και της βαρύτητας της παράβασης.
- Για τους φαρμακοποιούς που θα παραβούν τις υποχρεώσεις τους με το Ταμείο καθορίζεται πρόστιμο κυμαινόμενο από 10% έως 50% επί της αξίας των συνταγών (του Οργανισμού Περίθαλψης δημόσιων υπαλλήλων ή του ασφαλιστικού οργανισμού) που εκτελέστηκαν από το φαρμακείο τον προηγούμενο μήνα, από τον μήνα που έγινε η παράβαση. Επίσης προβλέπεται προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών των Ταμείων για διάστημα από 4 έως 12 μήνες.
Πηγή: Καθημερινή, 23/04/2010