Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ξεκίνησε η παραγωγική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη

9/4/2023 8:18:37 μμ
Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η αντιρετροϊκή αγωγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία από 5/4/2023 το απόγευμα το Πληροφοριακό Σύστημα HIV λοίμωξης (ΠΣ HIV), το οποίο έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης και η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση αντιρετροϊκής αγωγής. Το ΠΣ HIV περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη, την καταχώρηση και την εκτέλεση παραπεμπτικών, την ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς επίσης και την καταχώριση συνταγής προφυλακτικής αγωγής μέσω διαλειτουργικότητας με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Φαρμακείο εκτέλεσης συνταγής: Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν στο Μητρώο με την αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, ώστε να είναι στη συνέχεια δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφησή της. Επίσης θα πρέπει να επιλέξουν το φαρμακείο στο οποίο θα μπορούν να εκτελούνται οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής του συγκεκριμένου ασθενή. Επισημαίνεται ότι για τις περισσότερες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων που συνδέονται με το Φαρμακείο της Μονάδας Υγείας τους, το φαρμακείο είναι προεπιλεγμένο, ενώ για τις υπόλοιπες εμφανίζονται σε λίστα μόνο τα φαρμακεία με τα οποία συνδέεται η συγκεκριμένη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής είναι δεσμευμένες και μπορούν να εκτελούνται μόνο σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να αποδεσμεύσει τη συνταγή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με το άλλο Φαρμακείο στο οποίο θα εκτελεστεί η συνταγή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί