Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ξεκινά η επιμόρφωση όλων των φαρμακοποιών, αποκαλύπτει ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ

13/3/2019 9:55:30 μμ
Με συνέντευξη στο f.daily μιλά για τα σχέδια της επόμενης διετίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αποφασισμένος για μια σειρά δραστικών αλλαγών, που θα φέρουν στο προσκήνιο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη Δημόσια Υγεία ο φαρμακοποιός, δηλώνει μέσω του f.daily ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς. «Στόχος μας είναι η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός, η επιμόρφωση, η διεκδίκηση και η προοπτική για την επόμενη διετία. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά που θα χαρακτηρίσουν τη θητεία μας», σημειώνει. Ο Α. Βαλτάς τόνισε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα που ξεκινά άμεσα, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, είναι η δωρεάν επιμόρφωση των φαρμακοποιών, με σκοπό την αναβάθμιση του επιστημονικού τους ρόλου. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα διαρκούν μια ολόκληρη χρονιά και θα έχουν τη δομή μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Τα πεδία θα αφορούν τη χρήση εργαστηρίων (θα δημιουργηθούν ολοκληρωμένα εργαστήρια με πλήρη εξοπλισμό για την υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων), τη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, τους εμβολιασμούς, τις πρώτες βοήθειες και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, κ.ά.. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, η συμμετοχή των φαρμακοποιών μπορεί να μην είναι υποχρεωτική, όμως όλα συνηγορούν ότι θα είναι μαζική, καθώς έχει ήδη υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον από ανάλογες δράσεις που πραγματοποιούν οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

«Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις των φαρμακοποιών για ένα καλύτερο μέλλον με προοπτικές και να αποκατασταθεί η ανυπόφορη καθημερινότητα των συναδέλφων μου, οι οποίοι αγωνίζονται και ασκούν την επιστήμη τους ως σύμβουλοι υγείας, ενώ κατατρέχονται όλη μέρα γύρω από τα ελλειπτικά φάρμακα, τη μηχανοργάνωση, τα κουπόνια, τις περικοπές και άλλα αδιάφορα θέματα με αυτό που σπούδασαν». Ο Απόστολος Βαλτάς ανέφερε επίσης ότι άμεσα θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο γραφείο η μελέτη και η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι συνεργασίες των φαρμακείων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα ιδιαίτερα όσων έχουν μικρά φαρμακεία που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συγκυρίες.

Αν δεν υπήρχαν οι φαρμακοποιοί πολλά χωριά θα είχαν ερημώσει

Πολύ θετική, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τους εμβολιασμούς εντός των φαρμακείων, μια απόφαση που -όπως εξήγησε μιλώντας στο f.daily- αποτελούσε πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια. «Σκεφτείτε πόσα έχει προσφέρει ο φαρμακοποιός σε ακριτικές και άγονες περιοχές όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί που στην καλύτερη περίπτωση ο γιατρός πηγαίνει κάθε 15ήμερο για να συνταγογραφήσει, ποιος κάνει τα εμβόλια στον πληθυσμό, ποιος ασκεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ποιος παίρνει την πίεση;», επισημαίνει και προσθέτει πως μόνο την τρέχουσα χρονιά, 2,5 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα εμβολιάστηκαν με το αντιγριπικό εμβόλιο από φαρμακοποιούς. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι αντιτετανικοί οροί, για τους οποίους όλοι οι γιατροί, είτε ιδιώτες είτε νοσοκομειακοί, παραπέμπουν όσους ασθενείς τους χρειάζονται προς τα φαρμακεία. «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει όλους αυτούς τους αντιτετανικούς ορούς, ακόμη και μέσα στη νύχτα, αν δεν υπήρχαν τα φαρμακεία;», επισημαίνει ο Απόστολος Βαλτάς.


«Είναι στρουθοκαμηλισμός να μην μπορεί κανείς να δει ότι χωρίς τους φαρμακοποιούς και την προσφορά τους πολλές περιοχές θα είχαν ερημώσει», αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως όλες οι πράξεις που γίνονται εντός των φαρμακείων θα πρέπει να είναι δωρεάν προς τους πολίτες και να πραγματοποιούνται χωρίς κανένα κόστος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου