Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ξανθός-Πολάκης παραμένουν στο υπουργείο Υγείας

29/8/2018 9:58:43 πμ
Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παραμένουν στο υπουργείο Υγείας ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, μετά τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Γενικά στα βασικά υπουργεία δεν υπήρξαν αλλαγές, αλλά εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος θα προταθεί για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κοντονής, ο Γιάννης Τσιρώνης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.


Από τα νέα πρόσωπα της νέας κυβερνητικής σύνθεσης, έκπληξη θεωρείται η 30χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου που αναλαμβάνει υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, δίνοντας το στίγμα της "νέας γενιάς" στην κυβέρνηση, αλλά και η προερχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία Κατερίνα Παπακώστα που αναλαμβάνει υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.


Στις 2 μ.μ. θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η υγεία

Ο πρωθυπουργός έδειξε εμπιστοσύνη στη σύνθεση του υπουργείου Υγείας, με την οποία θα πορευτεί έως τις εκλογές, παρά τις φήμες για την αποχώρηση του Παύλου Πολάκη και για την αξιοποίησή του σε άλλο υπουργείο και παρά τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα που το αφορούν.


Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τις νεοϊδρύθεισες ΤΟΜΥ και τους νέους θεσμούς (π.χ. οικογενειακοί γιατροί) ήταν και θα παραμείνει μια μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζουμε δε ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση του τρόπου, με τον οποίο ο φαρμακοποιός θα συμμετάσχει στη νέα ΠΦΥ.


Η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της φαρμακευτικής πολιτικής, όπως είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη και οι αυξανόμενες απαιτήσεις, αλλά και τα παράπονα της φαρμακοβιομηχανίας για τα υπέρογκα clawback και rebate, επίσης αποτελούν δυσεπίλυτα προβλήματα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.


Παράλληλα το υπουργείο έχει προωθήσει μεγάλες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte
Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό