Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

CVS Pharmacy: Σταματά τις δραστηριότητές της στις κλινικές δοκιμές
Αν και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον στον τομέα
Η ευεξία και το «ευ ζην» οι νέοι ρόλοι για το φαρμακείο του μέλλοντος
Οι 5 παράγοντες που ωθούν σε αυτήν την αλλαγή
Τα εμβόλια Covid-19 τον επόμενο χειμώνα θα είναι μονοσθενή
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου

Τριχόπτωση: Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν!

22/5/2017 10:05:13 πμ
Ανάλογα με το αίτιο της τριχόπτωσης, έρχεται και το κατάλληλο σκεύασμα για την αντιμετώπισή της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα Συμπληρώματα Διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα τριχόπτωσης είναι:

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Ανάμεσα στις βασικές του λειτουργίες είναι η μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και διοξειδίου του άνθρακα. Συμπληρώματα σιδήρου λαμβάνονται κυρίως για την πρόληψη ή τη θεραπεία ανεπάρκειας σιδήρου, π.χ. από εγκυμονούσες γυναίκες και από πάσχοντες από σιδηροπενική αναιμία.


Αν η τριχόπτωση οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου, μπορούν οι ειδικοί να συστήσουν συμπλήρωμα.

Συνιστάται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση, εκτός αν αυτό προκαλεί στομαχικές διαταραχές, οπότε είναι προτιμότερο να λαμβάνεται με τροφή, αλλά όχι με γαλακτομικά, καφέ, τσάι ή δημητριακά.


Προσοχή! Ο σίδηρος μειώνει την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, άρα πρέπει να λαμβάνεται δύο ώρες πριν ή δύο ώρες μετά τη λήψη τους.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχείο που χρησιμοποιείται από διάφορα συστήματα του οργανισμού και παίζει ρόλο στη φυσιολογική του ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, γενικευμένη απώλεια μαλλιών, τραχύ και ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών κ.ά.


Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, στην περίπτωση που η απώλεια οφείλεται στην έλλειψη ψευδαργύρου, τα συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσουν. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που συνιστούν το συνδυασμό ψευδαργύρου με βιοτίνη για καλύτερα αποτελέσματα.


Προσοχή! Απαιτείται μεγάλη προσοχή στη δοσολογία και επίβλεψη από γιατρό σε συστηματική λήψη. Λαμβάνεται με προσοχή από τους διαβητικούς ασθενείς. Αλληλεπιδρά με αντιβιοτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα, συγκεκριμένα με τις κινολόνες και τις τετρακυκλίνες, μειώνοντας την απορρόφησή τους.

Πολυβιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες, σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό βιταμινών αλλά και μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων, απευθύνονται σε άτομα που έχουν ελλείψεις στη διατροφή τους και έχουν ανάγκη για ενίσχυση του οργανισμού.


Οι πολυβιταμίνες, που στοχευμένα συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών, συνήθως περιέχουν βιταμίνες C και E, αλλά κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιοτίνη, ινοσιτόλη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, αλλά και l-μεθιονίνη, l-κυστεΐνη, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Συμβάλλοντας στη δόμηση της τρίχας και στην ενίσχυση της αντοχής της, υπόσχονται λύση για τα αδύναμα και άτονα μαλλιά, τη διατήρηση του χρώματός τους και την πρόληψη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.


Προσοχή! Οι πολυβιταμίνες είναι γενικά καλά ανεκτές, εφόσον λαμβάνονται στη συνιστώμενη δοσολογία. Μεγάλη προσοχή απαιτείται σε άτομα με χρόνια πάθηση, σε εγκύους και σε παιδιά.

Από την έντυπη έκδοση του "Φαρμακευτικού Κόσμου", τεύχος 162
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Dr. Σταύρος Ε. Μπαριάμης MPharm, MSc, PhD Φαρμακοποιός - Χημικός
Μεγάλη πτώση στα συμπληρώματα το διάστημα 20/03-16/04


Σχετικά άρθρα

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί