Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Τρία φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα

7/11/2018 9:25:28 πμ
Αισιόδοξες οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τρία φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), που ήδη κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, αναμένονται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα την προσεχή διετία, προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των νοσούντων.

Το ένα από αυτά είναι ενέσιμο και χορηγείται ενδοφλεβίως ανά εξάμηνο σε ασθενείς με πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Το άλλο χορηγείται από το στόμα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή της ΠΣ, ενώ το τρίτο (επίσης από το στόμα) ενδείκνυται στη δευτεροπαθώς προϊούσα ΠΣ.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής νευρολογίας Αναστάσιος Ωρολογάς, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Διακλινικού Συμποσίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ("Για έναν κόσμο χωρίς Σκλήρυνση κατά Πλάκας", Θεσσαλονίκη, 9-11 Νοεμβρίου).

Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για τους 4000 από τους 14.000 ασθενείς με ΠΣ που υπάρχουν στη χώρα μας, για τους οποίους δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεραπείες στην Ελλάδα που να φρενάρουν τη νόσο, ανέφερε ο κ. Ωρολογάς και πρόσθεσε: "Ένα 10% των περιπτώσεων που έχουν ΠΣ χειροτερεύουν με γραμμική μορφή, δηλαδή χωρίς να κάνουν υποτροπές, εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό είναι η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Η ΠΣ στο 90% των περιπτώσεων έχει εξέλιξη με εξάρσεις και υφέσεις. Όμως, μετά από 10-15 ή 20 χρόνια και αυτές οι μορφές μεταπίπτουν σε δευτεροπαθώς προϊούσα, δηλαδή σταματούν οι εξάρσεις και οι υφέσεις και χειροτερεύουν χωρίς καλυτέρευση. Αυτά τα φάρμακα θα είναι μια ανακούφιση μέχρι να βγει η οριστική θεραπεία".

Παράλληλα, κ. Ωρολογάς, επισήμανε ότι κατά την τελευταία 25ετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης και ότι ενώ πριν 50 χρόνια, το προσδόκιμο επιβίωσης, μετά τη διάγνωση της νόσου ήταν 15 έτη, σήμερα, χάρη στις φαρμακευτικές θεραπείες, τους εμβολιασμούς και την έγκαιρη διάγνωση, οι ασθενείς ζουν όσο θα ζούσαν και χωρίς τη νόσο. Τέλος, πρόσθεσε, ότι σήμερα υπάρχουν θεραπείες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής και σε πειραματικό επίπεδο τέταρτης γραμμής με αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε πιλοτικό πρόγραμμα του ∆ήμου ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care