Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τρία φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα

7/11/2018 9:25:28 πμ
Αισιόδοξες οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τρία φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), που ήδη κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, αναμένονται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα την προσεχή διετία, προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των νοσούντων.

Το ένα από αυτά είναι ενέσιμο και χορηγείται ενδοφλεβίως ανά εξάμηνο σε ασθενείς με πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Το άλλο χορηγείται από το στόμα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή της ΠΣ, ενώ το τρίτο (επίσης από το στόμα) ενδείκνυται στη δευτεροπαθώς προϊούσα ΠΣ.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής νευρολογίας Αναστάσιος Ωρολογάς, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Διακλινικού Συμποσίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ("Για έναν κόσμο χωρίς Σκλήρυνση κατά Πλάκας", Θεσσαλονίκη, 9-11 Νοεμβρίου).

Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για τους 4000 από τους 14.000 ασθενείς με ΠΣ που υπάρχουν στη χώρα μας, για τους οποίους δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεραπείες στην Ελλάδα που να φρενάρουν τη νόσο, ανέφερε ο κ. Ωρολογάς και πρόσθεσε: "Ένα 10% των περιπτώσεων που έχουν ΠΣ χειροτερεύουν με γραμμική μορφή, δηλαδή χωρίς να κάνουν υποτροπές, εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό είναι η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Η ΠΣ στο 90% των περιπτώσεων έχει εξέλιξη με εξάρσεις και υφέσεις. Όμως, μετά από 10-15 ή 20 χρόνια και αυτές οι μορφές μεταπίπτουν σε δευτεροπαθώς προϊούσα, δηλαδή σταματούν οι εξάρσεις και οι υφέσεις και χειροτερεύουν χωρίς καλυτέρευση. Αυτά τα φάρμακα θα είναι μια ανακούφιση μέχρι να βγει η οριστική θεραπεία".

Παράλληλα, κ. Ωρολογάς, επισήμανε ότι κατά την τελευταία 25ετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης και ότι ενώ πριν 50 χρόνια, το προσδόκιμο επιβίωσης, μετά τη διάγνωση της νόσου ήταν 15 έτη, σήμερα, χάρη στις φαρμακευτικές θεραπείες, τους εμβολιασμούς και την έγκαιρη διάγνωση, οι ασθενείς ζουν όσο θα ζούσαν και χωρίς τη νόσο. Τέλος, πρόσθεσε, ότι σήμερα υπάρχουν θεραπείες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής και σε πειραματικό επίπεδο τέταρτης γραμμής με αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της