Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τοξικά αντιβηχικά υπεύθυνα για το θάνατο 300 παιδιών

25/1/2023 8:13:40 μμ
'Aμεσα και δραστικά μέτρα ζητά ο ΠΟΥ από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερα από 300 παιδιά ανά τον κόσμο, κυρίως κάτω των 5 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 4 μήνες από μολυσμένα αντιβηχικά σιρόπια που διατίθενται χωρίς συνταγή.

Τα προϊόντα περιείχαν (ή υπάρχει η υποψία ότι περιείχαν) υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης (DEG) και αιθυλενογλυκόλης (EG), δύο τοξικές χημικές ουσίες που είναι θανατηφόρες ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις.

Αν και τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, δεν θεωρούνται μεμονωμένες περιπτώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί τις αρμόδιες αρχές και των 194 μελών του για άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου. Ειδικότερα, ζητά να εντοπιστούν τυχόν παραποιημένα σκευάσματα και να αποσυρθούν από τις αγορές, να διασφαλιστεί ότι όλα τα διαθέσιμα προϊόντα έχουν τις απαραίτητες άδειες κυκλοφορίας και να γίνουν έλεγχοι σε βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων. Επιπλέον απαιτείται να αυξηθεί η επιτήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε φαρμακευτικά προϊόντα. Τέλος ζητά να θεσπιστούν και να επιβληθούν νόμοι για την καταπολέμηση της παραγωγής, της διανομής και της χρήσης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Ο Π.Ο.Υ έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και από τις φαρμακοβιομηχανίες, καλώντας τις να προμηθεύονται έκδοχα από αξιόπιστους και πιστοποιημένους προμηθευτές, να διεξάγουν ελέγχους στις πρώτες ύλες τους πριν τις εντάξουν στα προϊόντα τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά ποιότητας.

Τέλος, απευθύνεται και στους διανομείς των φαρμάκων ζητώντας ελέγχους για ενδείξεις παραποίησης στα προϊόντα υγείας, προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και επιλογή μόνο των προϊόντων που έχουν εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της