Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το υπουργείο Υγείας ζητάει από τους γιατρούς επέκταση της αναφοράς του ΑΜΚΑ

7/3/2018 12:29:05 μμ
Τι σημαίνει αυτό και τι υποστηρίζει ο ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε επιστολή προς τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλο, με την οποία ζητά διευκρινίσεις, αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο που προβλέπει την επέκταση της αναφοράς του ΑΜΚΑ των ιατρών, από την 1η Απριλίου.

Ειδικότερα η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018, προβλέπει ότι το «σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού».


 Όπως αναφέρεται στην επιστολή των γιατρών: «με την εγκύκλιό, με την οποία απευθύνεστε στην ΗΔΙΚΑ αλλά και σε φορείς ΠΦΥ, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο νομικό έρεισμα επιχειρείτε να προσωποποιήσετε τον έλεγχο των παρακλινικών εξετάσεων αναφέροντας μάλιστα ότι το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού. Ενόψει των παραπάνω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το νομικό έρεισμα των ως άνω ενεργειών και αποφάσεων σας καθώς και τα μέτρα που συναφώς, αλλά και εν γένει έχετε λάβει ενόψει του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, για την ενημέρωση των μελών μας, τα οποία αναγκαστικά κάνουν χρήση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ».


Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι είναι υπέρμαχος του ελέγχου και της διαφάνειας, ωστόσο οι διαδικασίες θα πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και να μη προσκρούουν σε βασικές αρχές, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, με δεδομένο μάλιστα ότι επίκειται η εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι ο γιατρός δεν θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο οικονομικό κόστος και με επιπλέον φόρτο εργασίας στο οποίο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την πρώτη του σχετική έκθεση
Που περιλαμβάνει 48 φαρμακευτικά σκευάσματα και 5 δραστικές ουσίες






Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Συμψηφισμός του clawback με δαπάνες έρευνας σε ποσοστό 50%
Από το βήμα του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Κ. Μητσοτάκης: Κράτος δικαίου η αποστολή φαρμάκων «κατΆ οίκον»
Η υπηρεσία μετουσιώνεται σε δικαίωμα του πολίτη