Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το spc των φαρμάκων κάνναβης

11/12/2018 10:12:39 πμ
Τι πρέπει να αναφέρει το φύλλο οδηγιών για τους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικά βήματα κάνει η διαδικασία παραγωγής φαρμάκων κάνναβης στη χώρα μας, μετά τις άδειες που έδωσαν τα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στις δύο πρώτες εταιρείες καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης, τη BIOMECANN AE (Λάρισα) και BIOPROCANN AE (Κόρινθο).


Τώρα, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης δημοσίευσε το υπόδειγμα του φύλλου οδηγιών (spc) των φαρμάκων κάνναβης, που θα χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες που θα προχωρήσουν στην παραγωγή τους.


Το υπόδειγμα αυτό (Core SPC ή «Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης) έχει την ίδια δομή με αυτό των φαρμάκων και αναφέρει (ενδεικτικά):

  • Την περιεκτικότητα σε Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) του είδους Cannabis sativa L.
  • Τις φαρμακολογικές ιδιότητες: "Η THC είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία και δρα στους υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (CB1, CB2), καθώς και σε ορισμένους άλλους υποδοχείς".
  • Τις ιατρικές/θεραπευτικές χρήσεις: • Πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων, από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων • Νευροπαθητικός πόνος, καρκινικός πόνος, επιμένων άνω των τριών μηνών, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε άλλα θεραπευτικά σχήματα ή παρεμβάσεις ή όταν τα διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του θεραπευτικά σχήματα δεν γίνονται καλά ανεκτά ή αντενδείκνυνται για τον συγκεκριμένο ασθενή • Σπαστικότητα και πόνος σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
  • Αναλυτικά τις αντενδείξεις, τις ανεπιθύμητες ενέργειες κτλ.

Σημειώνεται δε ότι η συνταγογράφηση του (όνομα προϊόντος) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.


Δείτε εδώ ολόκληρο το spc.

Βιομηχανία κάνναβης: νέες θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στην παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν να προσφέρουν στη χώρα πολλά περισσότερα από μία επιπλέον θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το insider, το 2017 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της κάνναβης αυξήθηκε κατά 445%, υπερβαίνοντας αυτές του κλάδου της τεχνολογίας (254%) και της υγειονομικής περίθαλψης (70%).


Σύμφωνα με το New Frontier Data, η εν λόγω βιομηχανία αναμένεται μέχρι το 2020 να δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας που θα αφορούν όλο το φάσμα των εργασιών, από λογιστές και πωλητές μέχρι καλλιεργητές και ειδικούς στην τεχνολογία. Καθώς μάλιστα η βιομηχανία αναπτύσσεται, τόσο θα πολλαπλασιάζονται και οι ευκαιρίες. Η Καλιφόρνια, το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων και αυτό θα διευρύνεται όσο εξαπλώνεται η νομιμοποίηση.


Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν πλέον για «μεγάλες ευκαιρίες καριέρας» με καλές προοπτικές και φυσικά απολαβές, αφού ακόμη και ένας κλαδευτής φυτών κάνναβης, τουλάχιστον σε Πολιτείες της Αμερικής, αμείβεται από 12 έως 14 δολάρια την ώρα, ενώ ένας διευθυντής εργαστηρίου που ελέγχει την παραγωγή των ελαίων και των συμπυκνωμάτων των φυτών έχει ετήσιες απολαβές έως 191 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο