Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

ΕΦΚΑ: Νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
Θεσπίζονται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για κάθε περίπτωση
ΦΣΑ: Πώς αίρονται οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι ελλειπτικά;
Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πώς οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιούν τεστ για τον κορονοϊό στα φαρμακεία τους
Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη στη Βάσω Καλυβιώτη


Το πρώτο φάρμακο κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη πήρε θετική γνωμοδότηση

29/6/2020 5:18:43 μμ
Η ρεντεσιβίρη ενδείκνυται σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών με πνευμονία και αναπνευστική υποστήριξη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την έγκριση υπό όρους για το φάρμακο ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences (εμπορική ονομασία: Veklury) για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Η ρεμντεσιβίρη είναι το πρώτο φάρμακο κατά της COVID-19 που προτείνεται να πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη και ενδείκνυται σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών με πνευμονία που χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης με οξυγόνο.

Η θετική γνωμοδότηση ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην ταχεία διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την υποβολή των δεδομένων και την αξιολόγησή τους.

Το φάρμακο μελετήθηκε σε περισσότερους από 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ανέκαμψαν μετά από περίπου 11 ημέρες, σε σύγκριση με 15 ημέρες για τους ασθενείς που έλαβαν το placebo. Αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο. Για ασθενείς με σοβαρή νόσο, ο χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 12 ημέρες στην ομάδα του remdesivir και 18 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο χρόνο της ανάρρωσης σε ασθενείς που ξεκίνησαν το remdesivir όταν ήταν ήδη υπό αναπνευστική υποστήριξη.

Ο ΕΜΑ θεώρησε ότι η ισορροπία οφέλους και κινδύνων είναι θετική σε ασθενείς με βαριά νόσο και προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους που σημαίνει ότι αυτή δίνεται χωρίς να είναι διαθέσιμα τα πλήρη δεδομένα για το φάρμακο.

Η Gilead υποχρεούται να υποβάλει τελικά στοιχεία για τη θνησιμότητα έως τον Αύγουστο του 2020 και τις τελικές εκθέσεις των μελετών για τη ρεμντεσιβίρη έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έως την Παρασκευή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του f.daily