Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το πρώτο φάρμακο κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη πήρε θετική γνωμοδότηση

29/6/2020 5:18:43 μμ
Η ρεντεσιβίρη ενδείκνυται σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών με πνευμονία και αναπνευστική υποστήριξη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την έγκριση υπό όρους για το φάρμακο ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences (εμπορική ονομασία: Veklury) για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Η ρεμντεσιβίρη είναι το πρώτο φάρμακο κατά της COVID-19 που προτείνεται να πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη και ενδείκνυται σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών με πνευμονία που χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης με οξυγόνο.

Η θετική γνωμοδότηση ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην ταχεία διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την υποβολή των δεδομένων και την αξιολόγησή τους.

Το φάρμακο μελετήθηκε σε περισσότερους από 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ανέκαμψαν μετά από περίπου 11 ημέρες, σε σύγκριση με 15 ημέρες για τους ασθενείς που έλαβαν το placebo. Αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο. Για ασθενείς με σοβαρή νόσο, ο χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 12 ημέρες στην ομάδα του remdesivir και 18 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο χρόνο της ανάρρωσης σε ασθενείς που ξεκίνησαν το remdesivir όταν ήταν ήδη υπό αναπνευστική υποστήριξη.

Ο ΕΜΑ θεώρησε ότι η ισορροπία οφέλους και κινδύνων είναι θετική σε ασθενείς με βαριά νόσο και προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους που σημαίνει ότι αυτή δίνεται χωρίς να είναι διαθέσιμα τα πλήρη δεδομένα για το φάρμακο.

Η Gilead υποχρεούται να υποβάλει τελικά στοιχεία για τη θνησιμότητα έως τον Αύγουστο του 2020 και τις τελικές εκθέσεις των μελετών για τη ρεμντεσιβίρη έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες», επισημαίνουν
Για να κάνει προβλέψεις πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών επιπέδων σακχάρου






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση