Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα δώσει την οριστική λύση για τα αναλώσιμα του διαβήτη

6/6/2019 4:08:00 μμ
Και για το αν θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως εντελώς αψυχολόγητη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ να απαλείψει από τις συνταγές των αναλώσιμων του διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες) την επισήμανση που υπήρχε και ανέφερε ότι «Χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

«Αυτή η κίνηση δεν μπορεί να ερμηνευτεί με κανέναν τρόπο. Πώς δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ, ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως είναι αποκλειστική ευθύνη των επαγγελματιών υγείας, των φαρμακοποιών, να χορηγούν αυτά τα προϊόντα, άξαφνα αφήνει περιθώρια και για τη δυνατότητα απευθείας χορήγησής τους από τις φαρμακευτικές εταιρείες;», διερωτάται μέσω του f.daily ο Κώστας Λουράντος.

Όπως λέει ο ίδιος, σε ολόκληρο τον κλάδο των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού, στο οποίο ανώνυμη ασθενής και με το φόβο της στοχοποίησής της από τους φαρμακοποιούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατήγγειλε ότι «οι φαρμακοποιοί την κλέβουν, ζητώντας της χρήματα για τα αναλώσιμα της δικής της επιλογής, ενώ τα ίδια προϊόντα, όταν τα παίρνει από την εταιρεία, τα παίρνει χωρίς συμμετοχή…».
Επιπλέον, καταγγέλλει εμμέσως ότι από «τα φαρμακεία, της δίνουν αναξιόπιστα μηχανάκια μέτρησης σακχάρου, ενώ όπως ειπώθηκε στο βίντεο «μετά από παρεμβάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ο ΕΟΠΥΥ αφαίρεσε πριν λίγες μέρες από τις ιατρικές γνωματεύσεις των αναλωσίμων ότι αυτά δίνονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ διερωτάται «κατ' αρχάς τα προϊόντα αυτά δίνονται πράγματι αποκλειστικά από τα φαρμακεία ή όχι; Αν ναι, τότε η αναγραφή επί της συνταγής έχει μόνο ένα λόγο: υπενθύμιση της κατάστασης, ώστε να σταματήσουν να κανιβαλίζουν τα φαρμακεία οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες όπως ομολόγησε η «καταγγέλλουσα», έδιναν και εξακολουθούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ να τα δίνουν στους ασφαλισμένους. Αν όμως τα προϊόντα δεν είναι αποκλειστικής διάθεσης από τα φαρμακεία, και οι εταιρείες μπορούν και αυτές να δίνουν τα αναλώσιμα στους ασφαλισμένους, προς τι η… παράνομη τελικά αναγραφή επί των γνωματεύσεων, ότι αυτά δίνονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία;».

Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ στο f.daily

Κύκλοι του ΕΟΠΥΥ πάντως ξεκαθαρίζουν στο f.daily ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ του 2009 τα αναλώσιμα για το διαβήτη χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού αναγκάστηκε, έστω και για λίγες ημέρες, να βάλει αυτήν την υπενθύμιση κάτω από τις συνταγές.

Όμως μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο Οργανισμός προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διαβιβάζοντας ολόκληρο το φάκελο και με το ερώτημα αν υφίσταται τελικά αποκλειστικότητα ή όχι στη χορήγηση των αναλωσίμων του διαβήτη από τα φαρμακεία.

Οι απαντήσεις αναμένονται από την αρμόδια νομική αρχή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

H καθημερινή επιλογή για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024