Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Το ΕΣΥ καταρρέει. Οι καρκινοπαθείς επαιτούν για φάρμακα

15/11/2013 11:31:58 πμ
Στο περιθώριο οι ανασφάλιστοι πολίτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Κυριολεκτικά βυθίζονται από αυξημένα λειτουργικά έξοδα τα κρατικά νοσοκομεία μετά τις δραματικές μειώσεις που διαπιστώνονται στις δημόσιες δαπάνες.


Το 2009 ήταν 2,9 δισ., προοδευτικά μειώθηκε στο 1,9 δισ., για το 2013 και για το 2014 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 1,6. Συνολική μείωση τα τελευταία χρόνια περίπου 45%.


Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά Ματίνα Παγώνη τονίζει πως:


«οι επιπτώσεις από τη μείωση είναι τραγικές και τις βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και στα μεγάλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το νοσοκομείο της ΝΙΚΑΙΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ και αποκορύφωμα ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, που χρειάζεται 23,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2013.  Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ελλείψεις, από τα πιο απλά υλικά μέχρι τα αντιδραστήρια και άλλα υλικά υψηλού κόστους, δυστυχώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Όλο το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς, που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακά τους».


Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους. Ενώ το 2009 είχαν πιστωθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ γιΆ αυτές τις κατηγορίες, το 2013 με τα 3 εκατομμύρια των ανασφάλιστων το κονδύλι αυτό δεν ξεπερνάει τις 650 χιλιάδες ευρώ. Το δε κράτος καλεί τα νοσοκομεία νΆ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας αυτών των κατηγοριών είτε με ίδια έσοδα είτε αναγκάζοντας τα πιο οικονομικά εξαθλιωμένα στρώματα να ξεπουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να βρουν την υγεία τους.


Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο, ειδικά τα τελευταία, καταστρέφεται οικονομικά το 2,5 % των νοικοκυριών για να εξασφαλίσει την υγεία του.


Για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς μίλησε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Καρκίνο ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου: «Αναγκαζόμαστε να γίνουμε επαίτες για να βρίσκουμε τα φάρμακά μας». Η πρόεδρος εξήγησε, πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το δωρεάν voucher νοσοκομειακής κάλυψης σε ανασφάλιστους πολίτες αποδεικνύεται μια εντελώς υποκριτική κίνηση αφού δεν μπορεί να καλύψει τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες που απαιτούνται για τους ασθενείς. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες πολίτες να λαμβάνουν μεν μια δωρεάν διάγνωση από ένα κρατικό νοσοκομείο, αλλά ακολούθως να περιφέρονται στα Κοινωνικά Ιατρεία για να βρουν τα φάρμακά τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή