Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Το έλαιο καρύδας δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζουμε

19/6/2017 10:52:37 πμ
Συστάσεις από την Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προσοχή στις νέες διατροφικές τάσεις πρέπει πάντα να έχουν οι καταναλωτές, καθώς πολλές φορές η προώθησηκάποιων τροφίμων ως «πιο υγιεινών» δεν στηρίζεται πάντα στην αλήθεια.


Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτού του φαινομένου είναι το «έλαιο καρύδας», για το οποίο κυκλοφορούν ισχυρισμοί ότι περιέχει λίπη που είναι καλύτερα για τον άνθρωπο από τα άλλα κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με το BBC, η Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων (American Heart Association - AHA) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό και ότι το έλαιο της καρύδας περιέχει άφθονα κορεσμένα λίπη εξίσου ανθυγιεινά με τα ζωικά λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΑΗΑ, το 82% των λιπών του ελαίου καρύδας είναι κορεσμένα, έναντι 63% κορεσμένων λιπών που περιέχει το βούτυρο και 50% που υπάρχουν στα λίπη του μοσχαρίσιου κρέατος.


Με αυτή την αφορμή, η ΑΗΑ επαναλαμβάνει ότι αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές με κορεσμένα λίπη και να προτιμάμε τα ακόρεστα φυτικά έλαια, με προτιμώμενο το ελαιόλαδο, αλλά και λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.ά.


Ωστόσο, ακόμα και τα κορεσμένα λίπη αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, γιΆ αυτό δεν συνιστάται η ακραία αποφυγή τους: έως 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπών τη μέρα για τους άνδρες και έως 20 γραμμάρια για τις γυναίκες είναι χρήσιμα, καθώς –μεταξύ άλλων– τα λίπη αποτελούν πηγή για τα ζωτικά λιπαρά οξέα, ενώ συμβάλλουν και στην απορρόφηση από τον οργανισμό των πολύτιμων βιταμινών, όπως A, D και E.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους