Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το αντισυλληπτικό προκαλεί μυκητίαση;

20/11/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Ελένη Π., 30 ετών, γυµνάστρια, παντρεµένη και µητέρα ενός παιδιού, πάσχει από δυσµηνόρροια και ο γυναικολόγος τής συνταγογραφεί το αντισυλληπτικό Υasmin.

Η Ελένη πρόσφατα υπέγραψε συµβόλαιο διαφήµισης για ένα καινούργιο αφρόλουτρο που συνιστάται για την καθηµερινή φροντίδα και περιποίηση του δέρµατος. Οι όροι του συµβολαίου ήταν, µεταξύ άλλων, να χρησιµοποιεί και η ίδια... το προϊόν καθηµερινά! Το αφρόλουτρο πουλιόταν στα καταστήµατα καλλυντικών και είχε µεγάλη εµπορική επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε και η διαφήµισή του η οποία, µεταξύ άλλων, τόνιζε ότι το pH του ήταν ουδέτερο και εποµένως σεβόταν την επιδερµίδα. Το αφρόλουτρο ήταν εφοδιασµένο µε µπόλικα «καλούδια», µεταξύ των οποίων εκχυλίσµατα από φύκια και µεταξωτές κορδέλες! Το αφρόλουτρο δεν ήταν δερµατολογικά ελεγµένο, γιατί οι ουσίες που περιείχε ήταν γνωστές και µη αλλεργιογόνες.

Το τελευταίο διάστηµα η Ελένη άρχισε να ταλαιπωρείται συχνά από µυκητιάσεις. Το δρόµο για τη θεραπεία τον γνώριζε ήδη από προηγούµενη εµπειρία, και έτσι δε θεώρησε ότι χρειάζεται να συµβουλευτεί γιατρό. Επισκέφτηκε λοιπόν το φαρµακοποιό της και τον ρώτησε εάν οφείλεται στο αντισυλληπτικό της και µήπως θα έπρεπε να το διακόψει.

Ο φαρµακοποιός της σύστησε αντ’ αυτού να διακόψει το συµβόλαιό της. Γιατί;

 

Απάντηση

Διότι η Ελένη Π. έκανε καταχρηστικά πλύσεις της ευαίσθητης περιοχής µε ουδέτερο καθαριστικό, τη στιγµή που το pH του κόλπου στις αναπαραγωγικές ηλικίες είναι ιδιαίτερα όξινο (pH=3.5-4.5). Έτσι, ο κόλπος έχασε το σύστηµα προστασίας του και ευνοήθηκε η ανάπτυξη µυκήτων. Η χρήση αντισυλληπτικού είναι άσχετη µε το περιστατικό.

Να έχετε κατά νου ότι δεν έχει σηµασία µόνο το είδος των συστατικών που υπάρχουν σε κάθε καλό αφρόλουτρο στις βιτρίνες του φαρµακείου. Έχει όµως σηµασία το να εξηγείτε σε κάθε γυναίκα πελάτη ότι τα αφρόλουτρα είναι κατάλληλα για την περιποίηση όλου του σώµατος πλην της ευαίσθητης περιοχής.


 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD