Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο
Η εμμηνόπαυση και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στο δέρμα
Oι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού

Το 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών θα γίνει στα φαρμακεία

15/10/2020 3:36:31 μμ
Οι 9 από τους 11 χιλιάδες φαρμακοποιούς της χώρας έχουν πιστοποιηθεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περίπου 9000 φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα έχουν πιστοποιηθεί να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και να χορηγούν τον αντιτετανικό ορό στα φαρμακεία τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Έτσι αναμένεται ότι το 90% των αντιγριπικών εμβολίων θα χορηγηθούν φέτος από τα φαρμακεία, αυξάνοντας σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε μια κρίσιμη περίοδο για την υγεία λόγω της πανδημίας αλλά και αποφορτίζοντας το σύστημα υγείας.

Η ανταπόκριση των φαρμακοποιών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό που σχεδιάστηκε από τον ΠΦΣ και την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν μεγάλη και θετική και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και το προαιρετικό μέρος του προγράμματος που αφορούσε το πώς να πείσεις τον ασθενή που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ότι πρέπει να εμβολιαστεί.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς στο Sputnik, «Δύο μελέτες λένε ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι μοναδικοί που μπορούμε λόγω των χιλιάδων φαρμακείων σε όλη τη χώρα να πετύχουμε το βέλτιστο στον καλύτερο χρόνο καθώς ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Μόνο τα φαρμακεία που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα μπορούν να το πετύχουν αυτό. Πού να πάει ο κόσμος; Σε Κέντρο Υγείας που θέλει και ραντεβού και εν μέσω COVID-19 να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη; Ή να πάει σε ιδιώτη γιατρό και να πληρώσει και 30 ευρώ».

Ηλεκτρονική καρτέλα εμβολιασμών

Ανέκαθεν σημαντικό μέρος του πληθυσμού επέλεγε τα φαρμακεία για να εμβολιαστεί κατά της γρίπης, φέτος όμως για πρώτη φορά θα γίνεται από τους φαρμακοποιούς ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολιασμών.
Υπάρχει δηλαδή ηλεκτρονική καρτέλα που γράφει τα εμβόλια που κάνει ένας πολίτης. Ο φαρμακοποιός μπαίνει στο σύστημα και, εκτελώντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενημερώνει ότι την τάδε ημερομηνία εμβολιάστηκε ο ασθενής από το εμβόλιο, από την τάδε παρτίδα, με το συγκεκριμένο barcode κ.λπ. Αυτό είναι μια πληροφόρηση ιδιαίτερα σημαντική και θα αποτελέσει στοιχείο για μελέτες γιατί έρχεται και το εμβόλιο της COVID», εξήγησε ο Απ. Βαλτάς. 

Τέλος αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των συρίγγων που χρησιμοποιήθηκαν για τον αντιγρικό εμβολιασμό στα φαρμακεία της περιοχής. Τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί με ειδικά κυτία για την απόρριψη των συρίγγων, τα οποία παραδίδονται σε εξειδικευμένη εταιρεία που προχωρά στη διαχείριση των αποβλήτων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά


Σχετικά άρθρα

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά
Μείωση του αντίκτυπου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία: Ο ρόλος των κοινοτικών φαρμακοποιών
Νέα έκθεση από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)