Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ

31/12/2013 10:07:23 πμ
Δείτε το νέο τρόπο λειτουργίας που ανακοίνωσε ο κ. Μπέζας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας ο ΕΟΠΥΥ ρίχνει αυλαία. Τα τεράστια ελλείμματα, τα χρέη των ταμείων που συγχωνεύτηκαν, η μη αλλαγή φιλοσοφίας του τρόπου λειτουργίας του αλλά και το μόνιμο προσωπικό που δεν αξιοποιήθηκε οδήγησαν πρόωρα το μεγαλύτερο Ταμείο Υγείας στην κατάρρευση. Από την αρχή της νέας χρονιάς ο Οργανισμός θα μπει στη διαδικασία επανασύστασης.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στο προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τις επόμενες δέκα ημέρες καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ.


Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει:

«Η παρατεταμένη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ για πέμπτη εβδομάδα δημιουργεί μείζονα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Πολλά ακυρωμένα ραντεβού και Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές με αποτέλεσμα το πιο ευαίσθητο τμήμα των ασφαλισμένων να μην μπορεί να αποζημιωθεί για ασθένεια, εγκυμοσύνη κ.λ.π. . Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, έχει ως βάση τρεις αδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:


  •  την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας,
  •  την ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ΚΥ σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και
  •  την ένταξη των γιατρών στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς


Αναφορικά με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης λόγω της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, προτείνεται να υπάρξει ειδική μέριμνα που θα διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.


Όσοι ιατροί επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία θα εντάξουν τους ιατρούς σε θέσεις του ΕΣΥ.

Για τους ιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων μπορεί και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσβαση σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ειδικότερα όσοι δεν επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν αυξημένο αριθμό επισκέψεων, ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού, προτείνουμε την διασφάλιση σύμβασης τριετούς διάρκειας, όπως και το ενδεχόμενο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.


Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η μεταρρύθμιση γίνεται προς όφελος των ασφαλισμένων. Ο διάλογος μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση στο νέο οργανωτικό και διοικητικό σχήμα της ΠΦΥ προς όφελος των ασθενών χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για τους ιατρούς- συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ».


 

Συνολικά οι 8.691 εργαζόμενοι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας από την οποία εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).


Όσοι γιατροί αναλάβουν τις θέσεις αυτές θα διατηρήσουν το ύψος των σημερινών αποδοχών τους και θα έχουν την υποχρέωση να εργάζονται καθημερινά για επτά ώρες.


Οι ανακοινώσεις αυτές όμως του υφυπουργού υγείας κ. Μπέζα προκάλεσαν την αντίδραση των γιατρών οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι το υπουργείο υγείας τους οδηγεί σε αυτό -απόλυση.

Πάντως με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να συνεχίζεται έως τις 10 Ιανουαρίου, οι γιατροί του Οργανισμού ζητούν το σχέδιο χωροταξικής κατανομής των Κέντρων Υγείας και των προβλεπομένων θέσεων των γιατρών, οι οποίοι θα υπαχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του ΕΣΥ και μορατόριουμ δύο μηνών.


Γολγοθάς για τους ασθενείς


Οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα εξυπηρετούνται στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό, χωρίς να καταβάλουν κόστος επίσκεψης ενώ εντός των ημερών αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.Στο διάστημα της διαθεσιμότητας τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα παραμείνουν κλειστά δεδομένου ότι οι περίπου 8500 εργαζόμενοι θα είναι στο σπίτι τους με καθεστώς διαθεσιμότητας και με το 75% του μισθού τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη