Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Τι πρότεινε ο Ανδρέας Ξανθός για τις ελλείψεις φαρμάκων

24/4/2018 9:47:21 πμ
Από το Συμβούλιο των υπουργών Υγείας στη Σόφια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια της Βουλγαρίας βρέθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μίλησε για τη φαρμακευτική πολιτική, το μηχανισμό αξιολόγησης ΗΤΑ αλλά και για τις ελλείψεις στα φάρμακα.


Για το τελευταίο θέμα μάλιστα διατύπωσε πρόταση για τη διαχείρισή του: τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός ενιαίου συστήματος αναφοράς και ανάλυσης των ελλείψεων, που -κατά τον υπουργό- θα ενισχύσει την προβλεψιμότητα και την έγκαιρη αντιμετώπισή των ελλείψεων.


Στόχος θα είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση των ελλείψεων των φαρμάκων να ξεπεράσει στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και να ενισχύσει τη διαθεσιμότητά του φαρμάκου στα εθνικά συστήματα υγείας.


Εξάλλου, όπως είπε ο υπουργός, «η καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες και η αποφασιστική ανταπόκριση στις παραπάνω προκλήσεις, πρέπει να είναι ζήτημα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας και δέσμευσης για όλους μας».


Όσο για το ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση, στις παράλληλες εξαγωγές, στην απροθυμία εταιρειών να καλύψουν χώρες με μικρό πληθυσμό και στο χαμηλό περιθώριο κέρδους, τα οποία οδηγούν σε σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών ή στη συνέχεια της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τιμές φαρμάκων και ΗΤΑ

Ο υπουργός στην παρέμβασή του έκανε επίσης λόγο για τις «μη βιώσιμες τιμές των νέων φαρμάκων» και την «ανάγκη επανεξέτασης του ευρωπαϊκού πλαισίου για το φάρμακο». Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με πρωτοβουλίες εθελοντικής συνεργασίας (όπως η «Συμμαχία της Βαλέτα»), καθώς -όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός- «έχει ωριμάσει η ιδέα της επεξεργασίας κοινών απαντήσεων σε επίπεδο Ε.Ε. στα κρίσιμα προβλήματα της προσιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων».


Ο κ. Ξανθός πιστεύει ότι για να υπάρξει ένα κοινωνικά ανταποδοτικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας προϋποτίθεται ότι υπάρχει διακρατική συνεργασία υπό την εποπτεία και τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν η κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών αλλά και η διαφανής και αμοιβαία επωφελής σχέση με τη βιομηχανία.


Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη χρησιμότητα του μηχανισμού αξιολόγησης ΗΤΑ που, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι σε θέση να δώσει αξιοποιήσιμα δεδομένα, αξιόπιστη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και ορθολογική κατανομή των δημόσιων πόρων. «Η επένδυση σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αξιολόγησης, κατάρτισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών συνιστά κρίσιμο βήμα ενιαίας μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των φαρμάκων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των χωρών και των κοινωνιών της Ευρώπης απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία. Το βήμα αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με ενίσχυση του διαλόγου για αλλαγές στους μηχανισμούς τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, με περισσότερη διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D), με νέα μοντέλα αποζημίωσης ειδικά των θεραπειών υψηλού κόστους» σχολίασε ακόμα ο υπουργός.

 

 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στον ΠΦΣ
Και διερωτάται τι νόημα είχε η άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής