Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
ΕΜΑ: εγκρίνει το Kaftrio σε συνδυασμό με το Ivacaftor
Για τη θεραπεία παιδιών με κυστική ίνωση ηλικίας 6 έως 11 ετών
ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες

Τι γίνεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στη συμμετοχή στα φάρμακα

21/3/2018 9:40:38 πμ
Το σχέδιο υπάρχει - είναι εφικτό;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το σχέδιο για την εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με ορίζοντα υλοποίησης το 2019, χωρίς εντούτοις να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει.


Πρόκειται για μια πρόταση που είχε ακουστεί αρχικά από τον τέως υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και αρκετές φορές από τον νυν υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, ήδη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του.


Κατά τη διάρκεια παλιότερης συνέντευξη Τύπου (σχετικά με το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών), ο κ. Ξανθός είχε αναφέρει πως η επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα μεσοσταθμικά υπερβαίνει το 25% και προσεγγίζει το 30%, αν συνυπολογιστεί το 1 ευρώ ανά συνταγή στο φαρμακείο, αλλά και η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.


Το πρόβλημα, όπως εξηγούν στελέχη από το χώρο της Υγείας, έγκειται στο πώς θα γίνει η "κατανομή" της συμμετοχής (μέσω του taxis), αλλά και κατά πόσο ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "δίκαιο", από τη στιγμή που δεν έχει καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στην οικονομία γενικότερα.


Πέρσι η συμμετοχή των ασφαλισμένων ανήλθε στα 600 εκατ. ευρώ. Τα 360 εκατ. αφορούσαν στη συμμετοχή από το προβλεπόμενο 10% ή 25% και τα 240 εκατ. στην επιπλέον επιβάρυνση λόγω επιλογής πρωτοτύπου. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.


Για το θέμα της εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων από το 2019 κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2008 μέχρι το 2015, το μεσοσταθμικό κόστος συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες φαρμάκου έχει τριπλασιαστεί: το ποσοστό στη συμμετοχή του ασθενή ήταν 10,5% πριν από την κρίση το 2008, ενώ πλέον έχει φτάσει στο 27,5-28%. Σε έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance 2017), η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει χαμηλότερες δαπάνες για την Υγεία από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 2016 οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 4,8% του ΑΕΠ έναντι 6,5% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, το κόστος της εξωνοσομειακής φαρμακευτικής δαπάνης άγγιξε τα 2,5 δισ. ευρώ.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εν αναμονή δύο μεγάλων εγκρίσεων φαρμάκων είναι φέτος η εταιρεία


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής