Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
ΕΜΑ: εγκρίνει το Kaftrio σε συνδυασμό με το Ivacaftor
Για τη θεραπεία παιδιών με κυστική ίνωση ηλικίας 6 έως 11 ετών
ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες

Τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός για τα φαρμακεία

29/1/2018 1:50:19 μμ
Σχετικά με τις τιμές και τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 2018 θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την κοινωνία και για το σύστημα Υγείας, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, είναι «ορατή η προοπτική της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και της υπέρβασης της κρίσης».

Τι σχολίασε για τους πάροχους του ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές

«Υπάρχουν διαμαρτυρίες παρόχων για μη ικανοποιητικές τιμές αποζημίωσης σε ορισμένα προϊόντα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί επισχέσεις υπηρεσιών», υποστήριξε ο υπουργός, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο για το ποιες είναι αυτές οι διαμαρτυρίες και με ποιο τρόπο θα τις αντιμετωπίσει.


Ανέφερε ότι η ροή πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους είναι σε κανονικούς ρυθμούς και συγκεκριμένα «στα ιδιωτικά φαρμακεία κινείται στις 60 μέρες». Στη συνέχεια εξηγεί ότι «μπορεί να υπάρχουν rebates και clawback, αλλά σημαντικές καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Ο ΕΟΠΥΥ αυτές τις μέρες μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στα 300 περίπου εκατ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν πριν από 2 χρόνια. Αυτό οφείλεται στη σταθερή και ενισχυμένη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ. Φέτος αποδόθηκαν 4,7 δισ. (100%), πέρυσι 4,1 (90%) και το 2015 3,6 δισ. ευρώ». 

Φαρμακευτική πολιτική

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στο 2018, ο υπουργός είπε ότι κάθε 3 μήνες θα βγαίνει Δελτίο Τιμών νέων on patent φαρμάκων, τα οποία πλέον θα περνούν από το «επιστημονικό φίλτρο του ΗΤΑ» (του μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας).


Παραδέχτηκε ότι η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει με υψηλό clawback τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά στόχος του υπουργείου είναι η σταδιακή εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (ΗΤΑ, διαπραγμάτευση, «κλειδωμένα» πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους νοσηλευόμενους ασθενείς, κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία), ώστε να ελέγξει «αποτελεσματικά και με επιστημονικά κριτήρια τη δαπάνη».


Στη συνέχεια μίλησε για βελτιωτικές αλλαγές στο «μείγμα» της φαρμακευτικής πολιτικής, τις οποίες θα επιδιώξει μέσα στο 2018, με προτεραιότητα τη μείωση των επιβαρύνσεων που αφορούν την κοινωνία: «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα ασθενή χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή που έχει ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.


Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν επανάληψη του φαινομένου «Roche» που θέλησε να αποσύρει φάρμακό της από τη θετική λίστα (αποζημιούμενα φάρμακα), ο Ανδρέας Ξανθός είπε: «Ο χειρισμός που έγινε, στην περίπτωση του εκβιασμού της Roche, θεωρώ ότι ήταν η «τροχειοδεικτική βολή» του υπουργείου Υγείας. Δεν επιτρέψαμε την απόσυρση του αντικαρκινικού φαρμάκου, αναδείξαμε στην πολιτική του διάσταση το θέμα, προκαλέσαμε συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., μας συμπαραστάθηκαν οι χώρες της Ευρώπης και νομίζω ότι αυτή η απαράδεκτη κίνηση δεν θα βρει άλλους μιμητές».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία
Η υπηρεσία αποζημιώνεται 45 λίρες ανά συσκευασία


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής