Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Τι είναι το blockchain και πώς μπορεί να "σώσει" τις φαρμακευτικές εταιρείες;

27/9/2018 2:13:10 μμ
Μια εφαρμογή πέρα από το Bitcoin
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το blockchain έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, όμως δεν έχουμε δει ακόμα σημαντικές εφαρμογές του εκτός του κόσμου των κρυπτονομισμάτων όπου ξεκίνησε να αναπτύσσεται η συγκεκριμένη τεχνολογία. Όμως ένας σχετικά άγνωστος αμερικανικός νόμος μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί επιτέλους να βρει εφαρμογή στον κλάδο των φαρμακευτικών.

Ο νόμος για τις προμήθειες φαρμάκων του 2013 υποχρεώνει τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες που ασχολούνται στη προμηθευτική αλυσίδα του φαρμάκου να παρακολουθούν πιο στενά το που καταλήγουν τα φαρμακευτικά προϊόντα. Στόχος είναι να γίνει πιο δύσκολη η κυκλοφορία απομιμήσεων καθώς και να μειωθούν οι ανακλήσεις προϊόντων.

Μέχρι το 2020 τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία θα πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι τα φάρμακα που δίνουν προέρχονται από τους πιστοποιημένους κατασκευαστές ή εταιρείες μεταποίησης, οι οποίες συσκευάζουν τα φάρμακα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ακόμη αξιολογούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να το κάνουν αυτό και οι αναλυτές αναφέρουν πως μια λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της τεχνολογίας blockchain, η οποία είναι σχεδιασμένη για να δημιουργεί λεπτομερείς και σταθερές βάσεις δεδομένων.


«Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι η καλύτερη λύση είναι το blockchain», εν μέρει επειδή οι παραδοσιακές λύσεις έχουν αδυναμίες, αναφέρει ο Τσετ Σταγκνάρο, σύμβουλος της εταιρείας Freed Associates. «Η δυναμική υπάρχει ξεκάθαρα».


Η τεχνολογία blockchain, αρχικά αναπτύχθηκε ως «λογιστικό βιβλίο» για την ανάπτυξη του Bitcoin. Οι αναλυτές θεωρούν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, αρκεί να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησής της. Υποστηρικτές του blockchain θεωρούν πως μπορούν να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια από την πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη διαχείριση καταχωρήσεων. Όμως, οι περισσότερες προσπάθειες αξιοποίησης της τεχνολογίας βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.


Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορεί να αλλάξουν αυτή την τάση. Το Κέντρο Μελετών Εφοδιαστικής Αλυσίδας πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο μελέτες και δοκιμές με τους κατασκευαστές και τους διακινητές φαρμάκων με στόχο να ανακαλύψουν το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία blockchain ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του νόμου, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σελέστε, ιδρυτή της οργάνωσης.

Περισσότερη διαφάνεια

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να παρακολουθούν την διαδρομή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος ξεχωριστά. Όμως οι σημερινές λύσεις μπορούν να το κάνουν αυτό σε επίπεδο παρτίδας, αναφέρει ο 'Aρουν Γκος, αναλυτής του blockchain στην KPMG. Σύμφωνα με τον ίδιο μια εφαρμογή blockchain δεν θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα λογισμικά αλλά θα τα ενισχύσει.

«Με το blockchain μπορούμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρει ο Γκος. Μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσών ειδικά στα ακριβά και εξειδικευμένα φάρμακα.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων


Σχετικά άρθρα

Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF
Για 7η χρονιά πραγματοποιούνται τα Healthcare Business Awards
Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης ο Νεκτάριος Ταβερναράκης
Tikun Europe: Στην Ελλάδα από το Ισραήλ τα πρώτα φυτά φαρμακευτικής κάνναβης
Ήρθαν με πτήση της Skyserv με τελικό προορισμό την Κόρινθο
H ΕLPEN ταξίδεψε με τη Σύμπλευση στα ακριτικά νησιά της χώρας μας
Και δώρισε έναν καρδιολογικό υπέρηχο στο Κέντρο Υγείας Αμοργού