Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Τι είναι το blockchain και πώς μπορεί να "σώσει" τις φαρμακευτικές εταιρείες;

27/9/2018 2:13:10 μμ
Μια εφαρμογή πέρα από το Bitcoin
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το blockchain έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, όμως δεν έχουμε δει ακόμα σημαντικές εφαρμογές του εκτός του κόσμου των κρυπτονομισμάτων όπου ξεκίνησε να αναπτύσσεται η συγκεκριμένη τεχνολογία. Όμως ένας σχετικά άγνωστος αμερικανικός νόμος μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί επιτέλους να βρει εφαρμογή στον κλάδο των φαρμακευτικών.

Ο νόμος για τις προμήθειες φαρμάκων του 2013 υποχρεώνει τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες που ασχολούνται στη προμηθευτική αλυσίδα του φαρμάκου να παρακολουθούν πιο στενά το που καταλήγουν τα φαρμακευτικά προϊόντα. Στόχος είναι να γίνει πιο δύσκολη η κυκλοφορία απομιμήσεων καθώς και να μειωθούν οι ανακλήσεις προϊόντων.

Μέχρι το 2020 τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία θα πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι τα φάρμακα που δίνουν προέρχονται από τους πιστοποιημένους κατασκευαστές ή εταιρείες μεταποίησης, οι οποίες συσκευάζουν τα φάρμακα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ακόμη αξιολογούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να το κάνουν αυτό και οι αναλυτές αναφέρουν πως μια λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της τεχνολογίας blockchain, η οποία είναι σχεδιασμένη για να δημιουργεί λεπτομερείς και σταθερές βάσεις δεδομένων.


«Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι η καλύτερη λύση είναι το blockchain», εν μέρει επειδή οι παραδοσιακές λύσεις έχουν αδυναμίες, αναφέρει ο Τσετ Σταγκνάρο, σύμβουλος της εταιρείας Freed Associates. «Η δυναμική υπάρχει ξεκάθαρα».


Η τεχνολογία blockchain, αρχικά αναπτύχθηκε ως «λογιστικό βιβλίο» για την ανάπτυξη του Bitcoin. Οι αναλυτές θεωρούν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, αρκεί να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησής της. Υποστηρικτές του blockchain θεωρούν πως μπορούν να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια από την πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη διαχείριση καταχωρήσεων. Όμως, οι περισσότερες προσπάθειες αξιοποίησης της τεχνολογίας βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.


Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορεί να αλλάξουν αυτή την τάση. Το Κέντρο Μελετών Εφοδιαστικής Αλυσίδας πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο μελέτες και δοκιμές με τους κατασκευαστές και τους διακινητές φαρμάκων με στόχο να ανακαλύψουν το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία blockchain ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του νόμου, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σελέστε, ιδρυτή της οργάνωσης.

Περισσότερη διαφάνεια

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να παρακολουθούν την διαδρομή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος ξεχωριστά. Όμως οι σημερινές λύσεις μπορούν να το κάνουν αυτό σε επίπεδο παρτίδας, αναφέρει ο 'Aρουν Γκος, αναλυτής του blockchain στην KPMG. Σύμφωνα με τον ίδιο μια εφαρμογή blockchain δεν θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα λογισμικά αλλά θα τα ενισχύσει.

«Με το blockchain μπορούμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρει ο Γκος. Μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσών ειδικά στα ακριβά και εξειδικευμένα φάρμακα.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εν αναμονή δύο μεγάλων εγκρίσεων φαρμάκων είναι φέτος η εταιρεία


Σχετικά άρθρα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ δίπλα στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα
Ανακαίνισε τους χώρους φιλοξενίας του Ιδρύματος
ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία