Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τι αλλάζει στην πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία;

15/6/2018 9:45:55 πμ
Χαράτσι στα off patent και μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα φέρνει το πολυνομοσχέδιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά, ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές ενώ δύο ήταν απόντες.


Η ψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι ισχύει πλέον το rebate του 0,8% στα off patent φάρμακα, με το οποίο επιβαρύνονται οι φαρμακοποιοί, αλλά και η μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες.


Αυτό συνεπάγεται ότι το κάθε φαρμακείο θα πρέπει να προμηθεύεται γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα διαθέτει δωρεάν στους χρόνιους πάσχοντες, ενώ θα αποπληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για αυτά τουλάχιστον τρεις μήνες αργότερα.


Όσον αφορά την καταβολή του 0,8% επί της λιανικής για κάθε φάρμακο εκτός πατέντας που πουλάει ο φαρμακοποιός, εκτιμάται ότι το εν λόγω  μέτρο θα αποφέρει συνολική επιβάρυνση στα φαρμακεία ύψους 4,8 εκατομμύρια ευρώ.


Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που κρίνει την ολοκλήρωση του προγράμματος και το ζήτημα του χρέους.


Τα μέτρα αυτά προέκυψαν με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, η οποία -όπως ορίζει η συμφωνία με τους "θεσμούς"- έπρεπε να πιάσει το στόχο του 40% σε όγκο πωλήσεων μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ μέχρι το ερχόμενο Δεκέμβριο πρέπει να φτάσει το 60%.


Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), αλλά ακόμα και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, τα νέα μέτρα για το φάρμακο πέρασαν, πλήττοντας για άλλη μία φορά τον κλάδο των φαρμακοποιών και μάλιστα άδικα... Οι φαρμακοποιοί πλέον "τιμωρούνται", αν δεν δώσουν το φάρμακο που μπορεί να θέλει να λάβει ο ασθενής...


Αξίζει να σημειωθεί ότι την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη έκανε πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, ο οποίος επεσήμανε πως "τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο παραπάνω από το 50% των φαρμακείων της χώρας και στην απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό